Hil: Vučićev angažman konstruktivan, potrebno više od 48 sati odlaganja

Kurti je prihvatio molbu američkog ambasadora na Kosovu da odluku o novčanom kažnjavanju vlasnika vozila sa srpskim registarskim tablicama odloži za 48 sati, ali ambasador Hil smatra da to nije dovoljno

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da je imao veoma dobar razgovor sa predsednikom Aleksandrom Vučićem o razgovorima Beograda i Prištine koji su u ponedeljak održani u Briselu. Hil je pohvalio Vučićev „konstruktivan angažman”, izrazivši nadu da će se pronaći rešenje za problem registarskih tablica na Kosovu.

„Imao sam veoma dobar razgovor sa predsednikom Vučićem o briselskom procesu (…) Podstakao sam predsednika Vučića da nastavi svoj konsruktivan angažman u procesu, u nadi da ćemo naći rešenje. Na kraju će biti potrebno da se uključe obe strane, ali konstruktivan pristup je ispravan. Imam puno poverenje kada iskusni ljudi poput visokog predsatvnika (EU Žozepa) Borela i Miroslava Lajčaka rade na tom pitanju, da se može doći do rešenja”, izjavio je Hil novinarima ispred Palate Srbija, nakon susreta sa predsednikom Srbije.

Podvukao je da SAD veoma cene posao koji EU obavlja u dijalogu Beograda i Prištine, i da je lično impresioniran što je čovek sa renomem i statusom Žozepa Borela juče bio osam sati angažovan na važnim detaljima oko dogovora o registarskim tablicama.

„Mislim da EU radi odličan posao. Ne možemo dozvoliti da problemi poput tablica stanu na put važnijim temama, celokupnog pristupa ključnim razlikama”, poručio je.

Kosovski premijer Aljbin Kurti prihvatio je noćas molbu američkog ambasadora na Kosovu da odluku o novčanom kažnjavanju vlasnika vozila sa srpskim registarskim tablicama odloži za 48 sati, ali ambasador Hil smatra da to nije dovoljno.

„Mislim da je EU jasno stavila do znanja da je potrebno više od 48 sati, da bi volela da još 363 dana doda na to. Potpuno smo (SAD) sinhronizovani sa Unijom”, kazao je on.

Hil je dodao i da jučerašnje razgovore u Briselu ne bi ocenio kao „propale”, te da su potrebni dodatni razgovori i da obe strane budu fleksibilne kako bi se došlo do rešenja.

Vučić: Srbija iskreno posvećena dijalogu

Predsednik Vučić saopštio je na svom Instagram nalogu da je ambasadora Hila obavestio o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine u Briselu, i naglasio da Srbija ostaje iskreno posvećena dijalogu i rešavanju svih otvorenih pitanja mirnim putem.

Naveo je da da je sa ambasadorom SAD podelio zabrinutost Srbije za bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji u svetlu najnovijeg razvoja događaja, zahvalivši SAD na angažovanju u smirivanju tenzija i sprečavanju daljih esklacija.

„Srbija ostaje iskreno posvećena dijalogu i rešavanju svih otvorenih pitanja mirnim putem i u dobroj veri, kako bi se očuvali teško stečeni mir i stabilnost celog regiona“, naveo je Vučić.

U Briselu juče nije bilo dogovora Beograda i Prištine o registarskim tablicama. Predsednik Srbije prihvatio je predlog EU za rešenje problema, ali premijer Kosova nije, rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borel.

 

Izvor BETA/N1, 22. novembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Instagram @buducnostsrbijeav

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u