Njujork tajms: Zapadni generali zbunjeni, otkud Rusiji toliko raketa

Zapadni i ukrajinski zvaničnici već mesecima tvrde da su ruske zalihe raketa „pri kraju”, ali Ruska Federacija nastavlja da svakodnevno izvodi masovne raketne udare – objavio je „Njujork tajms”

Zapadni i ukrajinski zvaničnici već mesecima tvrde da su ruske zalihe raketa „pri kraju”, ali Ruska Federacija nastavlja da svakodnevno izvodi masovne raketne udare – objavio je Njujork tajms.

Pozvavši se na Marka Kansiana, bivšeg pukovnika američkog Korpusa marinaca i višeg savetnika Centra za strateške i međunarodne studije, njujorški list navodi da samo nekoliko zapadnih zvaničnika ima jasnu predstavu o realnom stanju ruskog raketnog arsenala:

„Svi ostali malo znaju o ruskom raketnom arsenalu ili uopšte nemaju predstavu koliko je raketa Rusima zaista ostalo”.

Prema Kansianu, zapadni generali veruju da Rusija već dugo koristi zalihe projektila i oružja spremanog za slučaj „rata sa NATO-om”.

Napade na ukrajinsku infrastrukturu Oružane snage Rusije počele su 10. oktobra, dva dana nakon terorističkog napada na Krimski most. Udari se izvode po objektima ukrajinske energetike i odbrambene industrije, po vojnim komandama i čvorištima veze – od Harkova i Kijeva do Lavova i Ivano-Frankovska. Otad se stanovnici ukrajinskih gradova praktično svakodnevno suočavaju sa vazdušnim uzbunama.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je još 1. novembra rekao da je oko 40 odsto energetske infrastrukture u Ukrajini oštećeno. Gotovo cela Ukrajina imaće od 22. novembra „planska isključenja struje”.

 

Izvor Fakti, 21. novembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Reuters/Valentyn Ogirenko

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u