Preminuo književnik Milovan Danojlić

„Kao neumorni hroničar teških vremena, Danojlić i ličnim primerom pokazao da je nesalomiv duh jedini oslonac svih jakih ljudi, koji se kroz život probijaju verom u ono što rade”, istakao je Vučić

Posle kraće bolesti srpski književnik i pesnik, član SANU, Milovan Mića Danojlić, preminuo je danas u Francuskoj potvrdili su Tanjugu u porodici književnika.

Milovan Danojlić rođen je 3. jula 1937. godine u Ivanovcima kraj Ljiga.

Osnovnu školu završio je u rodnom selu, a niže razrede gimnazije pohađao je u malom mestu, sedam kilometara udaljenom od njegove kuće, do koga je svakodnevno dolazio pešice.

Prvu zbirku pesama objavio je 1959. godine pod nazivom Kako spavaju tramvaji. Svoje pesme uglavnom je namenjivao deci, ali i njihovim roditeljima, a posebno se ističe poema „Dečji zakonik” u kojoj Milovan ističe obavezu roditelja da deci obezbede srećan i bezbrižan život.

Danojlić je diplomirao 1973. godine na Odseku za romanistiku na Filološkom fakultetu u Beogradu (Grupa za francuski jezik i književnost). Sarađivao je kao stalni i spoljni saradnik u dnevnim listovima Borba i Politika, u nedeljnicima NIN i Pečat i brojnim književnim časopisima. Od 1984. godine živeo je i radio u Francuskoj, gde je u dva navrata radio kao lektor za srpskohrvatski jezik na Univerzitetu u Poatjeu. Za inostranog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 2000. godine, a za redovnog 2018. godine.

Milovan Danojlić je objavio više od 70 knjiga beletristike i poezije na srpskom jeziku. Priredio je i preveo veliki broj knjiga iz književnosti za decu, a prevodio je i dela poznatih pisaca poput V. Šekspira, Š. Bodlera, J. Brodskog, E. Siorana, L. Aragona, E. Paunda, V. B. Jejtsa, E. Joneskog, P. Klodela, pisana na francuskom i engleskom jeziku.

Neke od najpoznatijih Danojlićevih knjiga su Neka vrsta cirkusa, Dragi moj Petroviću, Lične stvari – ogledi o sebi i o drugima, Balada o siromaštvu, Lične stvari: ogledi o sebi i drugima, Srbija na zapadu, Dobro jeste živeti, Pisma bez adrese, Ispovest na trgu

U jednom intervjuu za naš list, Danojlić je o poetskom putovanju naveo: „To putovanje je samo sebi cilj, i opravdano je po meri izražajne ubedljivosti. Jak i tačan izraz oslobađa, bez obzira na sadržaj i ugao gledanja. Ne znam koliko u tome uspevam, na drugima je da procene. Od svetskog zla, i od samog sebe, povremeno se odmaram pišući dečje pesme. Što se tiče ironije, ona obezbeđuje otklon prema pojavama i zbivanjima. Ona izoštrava pogled odozgo i iskosa, obezbeđuje spasonosno rastojanje, ograničava muku življenja. Došlo vreme za svođenje računa, u životu i u poeziji”.

Poznati pisac je govorio da nije imun na zahteve sujete, ali da mu je istina važnija i draža.

– Možda je moja skromnost plod silne neskromnosti i razočaranja u ono što sam dostigao. Strog sam – nisu mi potrebni kritičari. Šta god o meni rekli, ja sam u poricanju otišao dalje od njih. Poezija, između ostalog, polaže težak ispit iz iskrenosti. Strogost upućuje na skromnost, a skromnost je stvar inteligencije, do koje veoma držim – istakao je pisac.

Rekao je i da su za njega porazi poučniji i ljudskiji od pobeda.

– Pobede zaglupljuju. Pogledajte šta sve danas čine svetski moćnici, pa ćete se uveriti u tačnost ovoga što rekoh. Pouke od poraza su nepotrošive, dok se kapital pobednika iz dana u dan troši i izopačuje. Ovaj niz gubitaka, od početka devedesetih, učinio nas je mudrijim nego što smo bili. Ostaje nam da jačamo iznutra i da verujemo u pobedu vrhovne pravde, bez trijumfa, isticao je Milovan Danojlić.

Ninovu nagradu dobio je za delo Oslobodioci i izdajnici. Dobitnik je Oktobarske nagrada Grada Beograda, Zmajeve nagrade, priznanja „Branko Ćopić”, „Isidora Sekulić”, „Desanka Maksimović”, „Zlatni suncokret”, Žičke hrisovulje, nagrade „Miloš Đurić” za prevodilaštvo, „Rade Drainac”, Ordena Svetog Save, Velike nagrade Ivo Andrić…

 

Izvor Politika, 23. novembar 2022. 

 

Vučić: Danojlićeve reći ostaće putokaz svim našim naraštajima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća porodici i poštovaocima književnika Milovana Miće Danojlića, koji je preminuo danas u Francuskoj.

„Sa velikom tugom sam primio vest o smrti Milovana Miće Danojlića, književnika i erudite, pesnika i kritičara, kosmopolite i čoveka jedinstvenog poetskog senzibiliteta našeg podneblja, koji je svojim britkim umom i neretko ogorčenim perom beležio i svetlo i mrak ljudske istorije, ali i našeg nacionalnog usuda, uvek na strani Srbije i srpskog naroda”, naveo je Vučić.

On je istakao da je, kao neumorni hroničar teških vremena u kojima je stvarao, Danojlić i ličnim primerom pokazao da je nesalomiv duh jedini oslonac svih jakih ljudi, koji se kroz život probijaju verom u ono što rade.

„Osamostalio se vrlo rano i u život zakoračio kao u dugu borbu, tokom koje nam je nesebično darivao poetiku dubokog promišljanja i istančanog osećaja za etiku. I upravo taj ogoljeni izraz današnjice ogledao se u gotovo svakoj njegovoj reči i misli, koje sam neretko sa velikim poštovanjem slušao”, naveo je Vučić u telegramu.

Ukazao je i da je retko ko sa tako dubokim uvidom u ljudsku stvarnost opevao ulogu i položaj pesnika u današnjem svetu, donekle bodlerovski, kao usamljenog bakljonoše čija je dužnost da se rečju probija kroz magle ljudskih slabosti, strasti i grešaka, ali i velikih dela i herojskih podviga koji daju nadu celom čovečanstvu.

„Za njega je forma bez sadržine označavala kraj ljudskog duha, a ispraznost savremenog doba, nametanu od onih koji su oskrnavili i zaboravili moralnu suštinu čoveka, smatrao je najvećim padom čovečanstva. Prezirao je licemerje, kukavičluk i ništavilo moderne civilizacije, razotkrivajući bespoštedno svaki njihov trag, unoseći poetsko svetlo istine i razotkrivanja u sve kutke ljudske duše”, dodao je Vučić, prenosi Tanjug.

Podsetio je i da je i sam Danojlić rekao – „pesnik se može umoriti, može zapasti u očajanje i beznađe”, ali nikada „ne može preći u neprijateljski tabor, onaj u kome su porobljivači i silnici. On je nepobedivi borac i kad goloruk izlazi u arenu”.

„Kao takvoga ćemo ga pamtiti, uvereni da će njegove reči ostati putokaz svim našim naraštajima, kojima je i posvetio svoj život i delo. Izražavam duboko saučešće porodici, prijateljima i kolegama Milovana Miće Danojlića. Neka počiva u miru”, naveo je predsednik Srbije.

Književnik i pesnik, član SANU, Milovan Mića Danojlić, preminuo je danas, posle kraće bolesti.

 

Izvor Politika, 23. novembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u