U Ukrajini obustavljen rad deonice naftovoda „Družba”

Ukrajina je na svojoj teritoriji obustavila rad deonice južnog kraka naftovoda „Družba”, saopštio je savetnik predsednika ruske kompanije „Transnjeft” Igor Demin

Ukrajina je na svojoj teritoriji obustavila rad deonice južnog kraka naftovoda „Družba“, saopštio je Sputnjiku savetnik predsednika ruske kompanije „Transnjeft“ Igor Demin.

„U Ukrajini je obustavljen rad jedne deonice – od grada Brodija do Karpata. Belorusija za sada pumpa naftu u pravcu Brodija“, rekao je Demin.

Kako je dodao, nije mu poznato kada će kompanija „Ukrtransnafta“ obnoviti tranzit nafte.

Danas su se širom Ukrajine oglasile sirene za vazdušnu opasnost. Zabeležene su eksplozije na infrastrukturnim objektima, nakon čega su brojni ukrajinski regioni ostali bez struje.

Kijev je prošle sedmice jednostrano obustavio pumpanje nafte južnim krakom naftovoda u pravcu Mađarske, navodeći kao razlog pad napona u električnoj mreži. Međutim, gasovod je nastavio sa radom već narednog dana.

Naftovod „Družba“ počinje u Samarskoj oblasti, prolazi kroz Brajnsk u Rusiji, a onda se grana na dva dela: severni koji ide preko teritorije Belorusije, Poljske i Nemačke, i južni preko Ukrajine, Češke, Slovačke i Mađarske.

 

Izvor Sputnjik, 23. novembar 2022.

 

Naslovna fotografija: EPA-EFE/Andrei Lyankevich

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u