Erdogan: Sastanak sa Asadom? Zašto da ne

„Sastanak sa Asadom se može održati. U politici nema zameranja. Pre ili kasnije, možemo poduzeti korake”, rekao je juče Erdogan novinarima u turskom parlamentu

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan nije isključio mogućnost susreta sa sirijskim predsjednikom Bašarom el Asadom, iako su dvije zemlje regionalni neprijatelji od izbijanja građanskog rata u Siriji 2011. godine. O tome izvješćuje turski medij Hurriyet Daily News.

„Sastanak sa Asadom se može održati. U politici nema zamjeranja. Prije ili kasnije, možemo poduzeti korake”, rekao je jučer Erdogan novinarima u turskom parlamentu, odgovarajući na pitanja hoće li se osobno sastati sa Asadom kao što je to učinio s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al Sisijem u Kataru prošli vikend, na otvaranju svjetskog nogometnog prvenstva.

Erdogan pri tom nije iznio detalje o tome kada će imati drugi sastanak s egipatskim čelnikom al-Sisijem.

Podsjećamo da se Kairo nije priklonio protu-Asadovoj koaliciji i da podržava sirijskog čelnika, a također je i jedan od glavnih promotera interesa Palestinske samouprave u odnosima s Izraelom.

Kako navodi spomenuti turski medij, Turska je imala zategnute odnose s Egiptom i Sirijom od ranih 2010-ih. Podupirala je oporbene organizacije u Siriji nakon što je Asadov režim pokrenuo „brutalnu akciju protiv Sirijaca koji su zahtijevali demokraciju”. Erdogan je također bio najglasniji kritičar al-Sisijeve vladavine u Egiptu jer je „odlučno osudio vojni udar protiv prvog demokratski izabranog predsjednika zemlje Mohammeda Morsija”.

Ocjenjujući mogućnost rukovanja s Asadom, s kojim se Erdogan nije susreo godinama, novinarka Hande Firat je utvrdila kako prije susreta sa sirijskim čelnikom treba voditi sveobuhvatne diplomatske razgovore i da taj proces počinje diplomatskim pregovorima između obavještajnih službi dviju zemalja. Ministri vanjskih poslova trebali bi se uključiti u taj proces kako obavještajne strane budu napredovale u svojim diplomatskim razgovorima.

Uspjehom razgovora usmjerenih na rješenje na razini ministara vanjskih poslova i dolaskom dogovora na dnevni red, osigurat će se i potrebna atmosfera za sastanak čelnika, ističe Firat.

Medij podsjeća i da ruski predsjednik Vladimir Putin želi okupiti Erdogana i Asada na sastanku kojeg će organizirati.

Sve ovo potvrdila je 24. studenog i katarska televizija Al-Sharq.

Prema Abdulkadiru Selviju, kolumnisti turskog medija Hurriyet, sastanak Erdogana i Asada jednostavno je „pitanje vremena”. Prema njegovim riječima, mogao bi se održati prije izbora zakazanih za lipanj iduće godine u Turskoj, vjerojatno uz posredovanje ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Erdoganov saveznik u vladajućoj koaliciji, čelnik Stranke turskog nacionalističkog pokreta Devlet Bahčeli, izjavio je kako se ne isplati zadržavati na Abdelu Fatahu al Sisiju i da je potrebno stvoriti teren za dijalog sa sirijskim predsjednikom Bašarom el Asadom.

Podsjećamo da je na ljetos održanom samitu na vrhu između Irana, Rusije i Turske u Teheranu, kao i na bilateralnom susretu s Erdoganom u Sočiju koji je uslijedio nedugo nakon toga, ruski predsjednik Putin pozvao turskog vođu da počne pregovore sa sirijskim čelnikom Bašarom el Asadom – najprije obavljanjem telefonskog razgovora.

Zaključili bismo: u vanjskoj politici je stvarno sve moguće, jer se sve podređuje prilagodbi aktuelnim geopolitičkim prilikama. Tako i ovo – vezano uz mogući susret bivših velikih prijatelja, a sadašnjih isto takvih neprijatelja – Erdogana i Asada.

 

Autor Anabela Jelenčić

 

Izvor geopolitika.news, 24. novembar 2022.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Sana/Handout

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u