Руски председник Владимир Путин током обраћања Федералној скупштини, Москва, 21. април 2021. (Фото: kremlin.ru)

Putin: Mesto Rusije u svetu zavisi od uspeha u oblasti veštačke inteligencije

Putin ističe da je jedan od bitnijih ciljeva digitalizacija društva i postizanje tzv. digitalnog suvereniteta Rusije. S tim u vezi, biće unesene izmene u nacionalnu strategiju o veštačkoj inteligenciji

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je danas na Međunarodnoj konferenciji „Putovanje u svet veštačke inteligencije” u Moskvi da je Rusija korak ispred u određenim oblastima veštačke inteligencije. Kako je dodao, dalje osvajanje ove oblasti predstavlja imperativ.

„Značaj prodora u veštačkoj inteligenciji je kolosalan, a mesto Rusije u svetu i njen suverenitet zavise od uspeha u ovoj oblasti”, ocenio je ruski predsednik.

Putin je predložio da se veštačka inteligencija više koristi umesto ljudi, pogotovo na mestima i u oblastima koje su štetne za čoveka.

Ruski predsednik je ocenio da će dalja robotizacija dovesti do rasta plata i, uprkos uvreženom mišljenju da bi moglo doći do smanjenja zaposlenosti, Kremlj očekuje da će nove tehnologije, zapravo, doprineti otvaranju novih radnih mesta za visokokvalifikovane stručnjake.

Putin je naredio i jačanje nastavnih programa u školama, koji su povezani sa najnovijim tehnologijama. Najavljeni su i novi akademski programi u različitim naučnim granama, koji će sadržati predmete ovakvog tipa, pošto je primećen deficit stručnjaka iz ove oblasti. Naređeno je rangiranje državnih univerziteta na osnovu sposobnosti da pruže što bolju obuku u sferi veštačke inteligencije. Predloženo je i da se organizuju posebne nagrade za mlade naučnike koji dođu do bitnih otkrića u ovoj oblasti.

Ruski lider je istakao da je jedan od bitnijih ciljeva za Kremlj digitalizacija čitavog društva i postizanje takozvanog digitalnog suvereniteta Rusije. S tim u vezi, biće unesene izmene u nacionalnu strategiju o veštačkoj inteligenciji.

„Korišćenje najnovijih tehnologija trebalo bi da omogući maksimalno preciznu analizu podataka i u tom kontekstu veštačka inteligencija dobija na značaju”, pojasnio je Putin i dodao: „Ovo će biti cilj ka kojem će Rusija težiti u budućnosti i koji će doprineti prelasku na novi način uprave. On će se oslanjati na digitalizaciju i podatke”.

Ruski predsednik je zbog toga predložio da svi nacionalni i investicioni projekti zemlje uključe u naredbe o primeni tehnologija veštačke inteligencije u različitim sferama. Ipak, prvo je neophodno jasno odrediti ciljeve i vremenske rokove u okviru kojih će biti ispunjeni svi zadaci, naglasio je Putin na konferenciji u Moskvi.

Predložio je i da se prate rezultati upotrebe veštačke inteligencije u socijalnoj sferi i različitim granama privrede i ukazao da je potrebno slediti primer glavnog grada koji je postigao veliki napredak u digitalizaciji.

Nezavisni sistem za međunarodno plaćanje

Predsednik Rusije se osvrnuo na situaciju u svetu u sferi digitalnog plaćanja i ukazao na težnju određenih zemalja da imaju primat u toj oblasti.

„Sistem za međunarodno plaćanje sada kontroliše mali broj zemalja, što predstavlja opasnost za Moskvu. Ovi kanali koriste se za napade na Rusiju”, objasnio je ruski predsednik, i dodao da baš zbog toga mora da se radi na stvaranju novog sistema koji bi bio nezavisan od banaka i neželjenih spoljašnjih uticaja.

 

Izvor RT Balkan, 24. novembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: kremlin.ru

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u