Stoltenberg: Kina povećava prisustvo na Zapadnom Balkanu

Prema njegovim rečima, Peking pokušava da kontroliše kritičnu infrastrukturu bloka i povećava svoje prisustvo od Arktika do Zapadnog Balkana

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da će šefovi diplomatija članica Alijanse na sastanku u Bukureštu 29-30. novembra razgovarati o „izazovima“ sa kineske strane.

Prema njegovim rečima, Peking pokušava da kontroliše kritičnu infrastrukturu bloka i povećava svoje prisustvo od Arktika do Zapadnog Balkana.

„Ministri inostranih poslova NATO takođe će razgovarati o načinima povećanja stabilnosti, kao i izazovima sa kineske strane. Kina nije neprijatelj, ali nastavlja vojnu modernizaciju, povećava svoje prisustvo od Arktika do Zapadnog Balkana, u svemiru, sajber prostoru, teži da kontroliše kritičnu infrastrukturu u zemljama članicama NATO“, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu.

Prema njegovim rečima, članice Severnoatlantskog saveza moraju da „analiziraju svoju zavisnost od Kine, polazeći od pouka o zavisnosti od ruskog gasa“.

Stoltenberg je ranije već izjavio da Kina radi sve što je u njenoj moći da bi pojačala svoju kontrolu nad važnom infrastrukturom, lancima snabdevanja i ključnim industrijskim sektorima zapadnih zemalja. On je naglasio da autoritarnim državama ne treba davati mogućnost da iskoriste slabosti Zapada za sprovođenje podrivačkih aktivnosti.

 

Izvor Sputnjik, 25. novembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Olivier Matthys

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u