FIFA od FSS traži objašnjenje zbog zastave u svlačionici na SP

Fudbalski Savez tzv. Kosova i Olimpijski komitet tzv. Kosova su od FIFE tražili da sankcioniše Srbiju zbog zastave sa mapom Kosova i Metohije i natpisom „Nema predaje”

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) zatražila je danas da Fudbalski savez Srbije objasni politički transparent o Kosovu u svlačionici svoje reprezentacije uoči utakmice protiv Brazila u prvom kolu Svetskog prvenstva. U svlačionici srpskog tima u četvrtak je bila okačena srpska zastava sa mapom Kosova i natpisom „Nema predaje”. Srbija je igrala protiv Brazila i izgubila sa 0:2.

Ministar kulture, omladine i sporta Kosova Hajrulah Čeku žalio se Fifi zbog te zastave i naveo da je Svetsko prvenstvo iskorišćeno da se promovišu „ksenofobne, genocidne i poruke mržnje prema Kosovu”, prenosi Beta.

FIFA je citirala deo svog disciplinskog kodeksa koji pokriva nedolično ponašanje, uključujući i „uvredljive gestove, znakove ili jezik” i promovisanje stvari koje nemaju veze sa sportom.

FIFA je jedina od retkih međunarodnih organizacija,u koju se „Kosovo” učlanilo, u većini međunarodnih organizacija nema mesta za srpsku pokrajinu.

Svetska kuća fudbala nije navela kada će izreći presudu, a Srbija u ponedeljak od 11 časova igra protiv Kameruna u drugom kolu Mundijala.

Šta je tzv. Kosovo tražilo od FIFA

Kao da su čekali iza ćoška i tražili povod da zlurado kliknu. Evo dopisa Fifi:

– Dok se Evropa i svet susreću sa tako velikom krizom kao što je neisprovocirana agresija Rusije u Ukrajni, tako veliko takmičenje kao Svetsko prvenstvo bi trebalo da bude mesto na kome mir treba da prevlada, a ne da se koristi kako bi se potpaljivala mržnja među narodima. Kosovo je nezavisna i demokratska država sa maksimalnim poštovanjem ljudskih prava prepoznatim od stane najmoćnijih država sveta i nastaviće svoj put bez obzira na ovakve provokacije. Kako god, neprihvatljvio je da ovo prođe u tišini, zato tražimo od FIFA da strogo implementira svoja pravila i da kazni Fudbalski savez Srbije zbog ove agresivne poruke – navodi se u saopštenju Fudbalskog tzv. države Kosovo, dok je Olimpijski komitet te zemlje istakao da je „Nema predaje” poruka koja poziva na genocid.

– Olimpijski komitet Kosova je sa velikom brigom čekao sledeći potez Srbije koja se ponovo ponela sramno u svojim aktivnostima u sferi politike i sporta. Ovoga puta gest dolazi ne samo od navijača već od reprezentacije Srbije u fudbalu i to na najvećem fudbalskom događaju, Svetskom prvenstvu koje se igra u Kataru. Lideru Fudbalskog saveza su dozvolili zastavu na kome se vidi mapa „Republike Kosovo” u bojama srpske zastave, kao i poruku mržnje „Nema predaje” da bude u svlačionici pre, tokom i posle mečla sa Brazilom. Sramotno je kako su čelni ljudi FSS dozvolili takve ksenofobne i genocidne poruke mržnje protiv države koja ima jednaka prava u Međunarodnom olimpijskom komitetu FIFA i UEFA – navodi se u njihovo „tužbi”.

I šta reći, kako razumeti ovaj potez takozvanih kosovskih vlasti. Vide što niko ne vidi, cinkare i naduvavaju, falsifikuju… Kako neko logičan može da protumači „Nema predaje” kao poziv na genocid? Pa, nema predaje, mada bi oni hteli da se predamo… Hitno treba odgovoriti javno i objasniti njihove niske motive. Ne zbog njih, nego sveta koji se slio u Katar, a mnogi od njih ne znaju prirodu sukoba na Kosovu i Metohiji i šta srpski narod trpi od tih istih iz Prištine.

 

Izvor Politika, 26. novembar 2022. 

 

Ljubomora bez dokaza, nema ni odluke, ni saopštenja iz FIFA

Fudbalski savez Srbije nije dobio nikakvu informaciju o tome da je FIFA pokrenula postupak zbog prijave FS tzv. Kosova zbog neoficijalne zastave koja se pojavila u svlačionici Srbije uoči duela sa Brazilom.

Na to je najpre reagovao FS tzv. Kosova, nadovezao se i Olimpijski komitet tzv. Kosova, tražeći sankcionisanje Srbije.

Samim podnošenjem žalbe aktivira se mehanizam koji pokreće disciplinski postupak, ali je simptomatično da se FIFA nije oglašavala po tom pitanju, niti je objavila kada je rok za donošenje nekakve odluke.

Kako se saznaje iz Dohe, gde se održava Mundijal, ni Fudbalski savez Srbije ni reprezentacija nisu dobili nikakvu zvaničnu odluku niti saopštenje od FIFA po tom pitanju.

S tim u vezi, rečeno je da se tema neće komentarisati i da je sav fokus na sportu, fudbalu i predstojećoj utakmici protiv Kameruna u ponedeljak od 11.00, koja je gotovo kvalifikaciona za ostajanje u trci za plasman u osminu finala.

 

Izvor Politika, 27. novembar 2022. 

 

Naslovna ftografija: Tviter/@DikenComTr

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u