Na izborima na Tavjanu pobedila prokineska partija, predsednica podnela ostavku

Predsednica Tajvana Cai Ing-ven podnela je danas ostavku na mesto predsednice Demokratske napredne partije uz obrazloženje da preuzima odgovornost za loš rezultat ostvaren na lokalnim izborima

Partija Kuomintang, koja je trenutno u opoziciji na Tajvanu, vodi na lokalnim izborima za gradonačelnike i načelnike okruga u većini od 21 grada na tom ostrvu. Ta partija bila je na vlasti na Tajvanu od 2008. do 2016. i negovala je dobre odnose sa Pekingom, navodi Rojters.

Predsednica Tajvana Cai Ing-ven podnela je danas ostavku na mesto predsednice vladajuće Demokratske napredne partije uz obrazloženje da preuzima odgovornost za loš rezultat ostvaren na lokalnim izborima. Ona je rekla je da su ovi izbori „više od lokalnog glasanja jer svet gleda kako Tajvan brani svoju demokratiju u jeku vojnih tenzija sa Kinom“.

Glavna tajvanska opoziciona stranka Kuomintang (KMT) pobedila je na današnjim lokalnim izborima u glavnom gradu Tajpeju i osvojila kontrolu nad gradskim većem.

Prema prvim rezultatima, KMT vodi u borbi za funkcije gradonačelnika u većini od ukupno 21 grada, kao i na izborima za načelnike okruga širom Tajvana, preneo je Rojters.

Od 2008. do 2016. vladajuća partija na Tajvanu, Kuomintang, održavala je dobre veze sa Pekingom, ali su se one pogoršale kada je na vlast 2016. došla Cai Ing-ven, iz Demokratske napredne stranke.

Kina vidi Tajvan kao jednu od svojih provincija i Peking već dugo obećava da će ostrvo vratiti pod kontrolu Kine.

Tajvanska vlada oštro se protivi tvrdnjama Kine i poručuje da samo 23 miliona stanovnika tog ostrva može odlučivati o svojoj budućnosti, navodi britanska agencija.

Kina se oglasila povodom izbora na Tajvanu

Kineska vlada saopštila je da su rezultati danas održanih lokalnih izbora na Tajvanu otkrili da je glavni deo javnog mnenja na tom ostrvu za mir, stabilnost i dobar život, nakon što je vladajuća Demokratska napredna partija ostvarila loše rezultate na glasanju.

Kina će nastaviti da radi sa narodom Tajvana na promovisanju miroljubivih odnosa i čvrstom protivljenju nezavisnosti Tajvana i stranom mešanju, saopštila je Kineska kancelarija za Tajvan, javila je zvanična kineska novinska agencija Sinhua.

 

Izvor Sputnjik, 26. novembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Reuters/Ann Wang

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u