Kanada: Imamo plan kako da obuzdamo Kinu; Kina: Suočićete se sa sramnim neuspehom

Ambasada Kine u Kanadi je reagovala povodom objavljivanja indo-pacifičke strategije u kojoj se Kina naziva „remetilačkom svetskom silom” zbog koje se mora povećati vojno i obaveštajno prisustvo u regionu

Kanada je danas pokrenula novu indo-pacifičku strategiju, obećavajući više resursa za suočavanje sa „remetilačkom” Kinom.

Strategija podrazumeva pojačano vojno i obaveštajno prisustvo, i za ovu ideju je obezbedila 50 biliona kanadskih dolara (37,4 biliona američkih dolara), kako bi se Kini stalo na put, prenosi Rojters.

„Kina je globalna sila koja sve više remeti”, navodi se u strategiji.

U dokumentu na 26 stranica, Kanada je navela da će pojačati svoje vojno prisustvo u regionu i pooštriti pravila ulaganja, kako bi zaštitila intelektualnu svojinu i sprečila kineska državna preduzeća da sakupe kritične zalihe minerala.

„Kina želi da oblikuje međunarodni poredak u prihvatljivije okruženje za interese i vrednosti koje sve više odstupaju od naših”, naglašeno je u strategiji.

Dugoočekivani plan je nacrt za produbljivanje veza sa brzorastućim regionom od 40 zemalja sa skoro 50 biliona kanadskih dolara (37,4 biliona američkih dolara) ekonomske aktivnosti.

Fokus je, međutim, na Kini u vreme kada su bilateralni odnosi zahladneli.

Navodi se da će Kanada ulagati u pojačano regionalno vojno prisustvo, obaveštajni rad i sajber-bezbednost.

Naš pristup je oblikovan realističnom i jasnom procenom današnje Kine, navodi se u strategiji i dodaje da će se u oblastima gde postoji veliko neslaganje, Kanada suprotstaviti Kini.

U strategiji, koja naglašava „mešanje Pekinga i sve prinudniji tretman drugih zemalja”, navodi se da će Kanada ulagati u pojačano regionalno vojno prisustvo, zajedno sa obaveštajnim podacima i sajber bezbednošću.

„Naš pristup je oblikovan realističnom i jasnom procenom današnje Kine. U oblastima dubokog neslaganja, mi ćemo izazvati Kinu”, navodi se u saopštenju.

Tenzije između Kanade i Kine porasle su krajem 2018. godine nakon što je kanadska policija uhapsila direktora kompanije „Huavei”, ​​a Peking je potom uhapsio dvojicu Kanađana pod optužbom za špijunažu. Sva trojica su puštena prošle godine, ali tenzije još uvek postoje.

Otava će, spominje se u dokumentu u odeljku koji je vezan za Kinu, revidirati i ažurirati zakone koji će joj omogućiti da deluje „odlučno kada investicije državnih preduzeća i drugih stranih entiteta ugroze nacionalnu bezbednost, uključujući naše kritične lance snabdevanja mineralima”.

Prema pisanju Rojtersa, u dokumentu se navodi da će Kanada pojačati svoje pomorsko prisustvo u regionu i „povećati naše vojno angažovanje i obaveštajne kapacitete kao sredstvo za ublažavanje prinudnog ponašanja i pretnji regionalnoj bezbednosti”.

 

Izvor RT Balkan, 27. novembar 2022.

 

Kina Kanadi: Odigrali ste sramotnu ulogu

Pojedine zapadne zemlje, koje potkopavaju međunarodni poredak i suverenitet drugih država, istinske su svetske sile koje ugrožavaju svetski mir, a Kanada je, u tom smislu, odigrala sramotnu ulogu, saopšteno je iz Ambasade Narodne republike Kine u Kanadi.

Diplomatsko predstavništvo reagovalo je povodom objavljivanja kanadske indo-pacifičke strategije u kojoj se navodi da je Kina „remetilačka svetska sila”, da želi da oblikuje međunarodni poredak u skladu sa „interesima i vrednostima koji sve više odstupaju od naših”, zbog čega Kanada najavljuje veće vojno i obaveštajno prisustvo u regionu.

Kina snažno odbacuje ovakve navode i klevetničke ocene koje su o njoj izrečene u kanadskoj strategiji, rekao je portparol ambasade, a preneo je Global tajms. On je istakao da Kanada na potpuno pogrešan način tumači kinesku domaću i međunarodnu politiku, a na potpuno je pogrešnom tragu kada govori o vođstvu Komunističke partije Kine, ugrožavanju kineskih nacionalnih interesa i izazivanja geopolitičkih sukoba u regionu.

„Dani kada su zapadne države naređivale zemljama u razvoju odavno su prošli. Kina neće tolerisati nikakvo spoljašnje mešanje u pitanja u vezi sa Tajvanom, Hong Kongom i regionom Sinđan”, naglašavaju u kineskoj ambasadi.

Pokušaji da se odvoji kineska vlada od svog naroda samo otkrivaju kanadsko nepoznavanje Kine i osuđeni su na propast.

Kanada se poziva da prestane da sabotira regionalni mir i stabilnost, kao i da prekine sa političkom manipulacijom pitanja u vezi sa Kinom.

„U suprotnom, suočiće se sa sramnim neuspehom i snažnim kontramerama kineske strane”, naveli su iz diplomatskog predstavništva.

 

Izvor RT Balkan, 28. novembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Adam Scotti/Prime Minister’s Office/Handout via Reuters

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u