Fajnenšel tajms: Evropa uvozi rekordne količine ruskog tečnog gasa

Rusija je u prvih deset meseci ove godine isporučila rekordnih 17,8 milijardi kubika tečnog prirodnog gasa. Glavni kupci su bili Belgija, Španija, Holandija i Francuska

Evropa uvozi rekordne količine ruskog tečnog prirodnog gasa od januara do oktobra 2022. godine. Uvoz tečnog gasa iz Rusije ove godine povećan je za 42 odsto u poređenju sa istim periodom 2021. godine, piše Fajnenšel tajms.

Rusija je u prvih deset meseci ove godine isporučila rekordnih 17,8 milijardi kubika tečnog prirodnog gasa. Glavni kupci su bili Belgija, Španija, Holandija i Francuska.

Od ukupno uvezenog „plavog goriva” 16 odsto gasa je u evropske zemlje stiglo je morskim putem, procenjuje britanski list.

U isto vreme, u Evropu je od početka godine gasovodima isporučeno 62,1 milijardi kubnih metara ruskog gasa. Ovi podaci govore da Evropa još nije potpunosti spremna da se odrekne gasa iz Rusije, ocenjuje autor članka.

En-Sofi Korbo, stručnjak Centra za globalnu energetsku politiku sa Kolumbijskog univerziteta u Njujorku, smatra da bi jednog dana Rusija mogla da prekine sa isporukama gasa u Evropu. U tom slučaju, navodi Korbo, Evropljani bi bili primorani da kupuju gas na „još skupljem spot tržištu”.

Korbo veruje da bi Rusija mogla da rasporedi svoje tankere sa tečnim prirodnim gasom u zemljama poput Bangladeša i Pakistana i da prodaje gas po nižim cenama kako bi stekla „političku prednost” i „izvršila pritisak na Evropljane”, navodi Fajnenšel tajms.

Britanski list podseća da je 2021. godine Evropa ukupno uvezla 155 milijardi kubika ruskog prirodnog gasa, uključujući tečni prirodni gas.

Ekspert Georg Zakman smatra da Evropska unija ne bi trebalo da odustane od ruskog tečnog prirodnog gasa, ali da bi trebalo da razvije mehanizam kako bi se zaštitila u slučaju da „Rusija počne selektivno da šalje gas pojedinačnim kupcima u Evropi kako bi stekla političke poene i narušila evropsko jedinstvo”.

 

Izvor Politika, 29. novembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Sergeй Krasnouhov/TASS

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u