Sunak: Završena zlatna era u odnosima Britanije i Kine

Dani bliske ekonomske saradnje sa Pekingom su prošli jer ta zemlja predstavlja izazov za britanske interese, izjavio je premijer Riši Sunak i dodao da je završen period rastuće trgovine sa Kinom

Zlatna era u odnosima Velike Britanije i Kine je završena.

Dani bliske ekonomske saradnje sa Pekingom su prošli jer ta zemlja predstavlja izazov za britanske interese, izjavio je premijer Riši Sunak i dodao da je završen period rastuće trgovine sa Kinom zasnovan na zajedničkim ekonomskim interesima.

Sunak je opisao Peking kao rivala, istovremeno obećavajući da će izbegavati „pojednostavljeni” pristup konfrontaciji.

U svom prvom spoljnopolitičkom govoru on je ocenio da britanski pristup Kini mora postupno da se promeni.

„Budimo jasni, tzv. zlatna era je gotova, zajedno s naivnom idejom da će trgovina dovesti do društvenih i političkih reformi”, rekao je Sunak obraćajući se u ponedeljak na banketu lorda gradonačelnika u Londonu, preneo je RT.

„Naravno, ne možemo jednostavno ignorisati značaj Kine u svetskim poslovima – za globalnu ekonomsku stabilnost ili pitanja poput klimatskih promena. SAD, Kanada, Australija, Japan i mnogi drugi to takođe razumeju”, rekao je Sunak.

Premijer je naglasio da ponovna procena veza ne znači da će Britanija prihvatiti „pojednostavljenu hladnoratovsku retoriku” u suočavanju sa onim što je opisao kao „sistemski izazov našim vrednostima i interesima”.

Poručio je da Britanija pod njegovim vođstvom neće izabrati status kvo i da će se suprotstaviti međunarodnim konkurentima i to „ne velikom retorikom, već snažnim pragmatizmom”.

Sunak je obećao da će ojačati odnose sa istomišljenicima, „posebno sa prijateljima u Komonveltu, SAD, zalivskim državama, Izraelom i drugima”, rekavši da će detalji ove dublje saradnje biti otkriveni sledeće godine.

 

Izvor Politika, 29. novembar 2022.

 

Naslovna fotografija: Leon Neal/Pool via Reuters

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u