Kurti: Nikad nisam prihvatio da se formira ZSO

„Ono što nikada nisam prihvatio tokom ovog procesa sa Srbijom – od 33 sporazuma doneta u Briselu – je Zajednica srpskih opština. Bilo koji drugi predlog nije važan kao ZSO”, rekao je Kurti

Da je Brisel „slab” na premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija, a da pojedine članice čak i zdušno podržavaju njegove jednostrane poteze ne bi li se zaokružio projekat lažne kosovske države, pokazuje i odluka ambasadora zemalja Evropske unije da se tzv. Kosovu odobri vizna liberalizacija.

Tako je Kurti, umesto da bude kažnjen za haos koji je napravio oko preregistracije tablica, za uporno sahranjivanje Briselskog sporazuma, odbijanje da formira Zajednicu srpskih opština i teror nad Srbima na KiM – politički nagrađen. Da cela situacija bude još paradoksalnija, odluka o vizama „pala” je u trenutku kada se iz Prištine i Tirane ponovo podgrejava opasna ideja o prekrajanju granica i stvaranju „velike Albanije”.

Osokoljen podrškom zapada, premijer lažne države danas je u Skupštini u Prištini izrekao strašnu poruku – da nikada neće formirati ZSO i da ga nikada ona nije ni zanimala.

– Predlog EU uz podršku Francuske, Nemačke i SAD smatram dobrom osnovom da o tome razgovaramo, ali nije prihvaćen niti dozvoljen. Ne sviđa mi se sve tamo, ima mnogo toga o čemu treba da se razgovara. Ono što nikada nisam prihvatio tokom ovog procesa sa Srbijom – od 33 sporazuma doneta u Briselu – je Zajednica srpskih opština. Bilo koji drugi predlog nije važan kao ZSO – rekao je Kurti.

Obraćajući se poslanicima Kurti je poručio i da posle izlaska Srba iz institucija „Vlada treba da bude srećna što ne zavisi od Srpske liste, odnosno što su kosovske institucije nezavisne od nelegalnih struktura koje su imale za cilj da unište zemlju”.

Osim pokušaja da ocrni političke predstavnike Srba, Kurti je otišao i korak dalje, najavivši da upražnjena mesta u kosovskim institucijama u kojima su bili Srbi, moraju da se popune preko konkursa:

– Svi Srbi su dali ostavke iz političkih i moralnih razloga. Tamo gde postoji upražnjeno mesto mora da se popuni preko konkursa. Oni koji žele te poslove treba da se prijave na profesionalan način.

Inače, za lokalne izbore na severu KiM koje je raspisala Priština, a koje Srpska lista bojkotuje, prijavili su se samo Aleksandar Jablanović, predsednik Stranke kosovskih Srba, i Aleksandar Arsenijević iz GI Srpski opstanak. Reč je o strankama koje nemaju nikakvo uporište među našim narodom na KiM i nema sumnje da će Kurtiju poslužiti kao dekor o navodnom multietničkom društvu.

 

Autor D. Milinković

 

Izvor Večernje novosti, 30. novembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Armend Nimani/AFP via Getty Images

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u