Руски министар одбране Сергеј Шојгу (Фото: kremlin.ru)

Šojgu: Obučeno je 300.000 novih vojnika, spremni su za front

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu saopštio je da je za dva meseca oko 3.000 instruktora obučilo više od 300.000 rezervista i dobrovoljaca

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu saopštio je da je za dva meseca oko 3.000 instruktora obučilo više od 300.000 rezervista i dobrovoljaca.

„U borbenu obuku novih vojnih formacija uključeno je oko 3.000 instruktora. Angažovano je više od sto poligona na teritoriji naše zemlje i Belorusije. Za dva meseca je obučeno preko 300.000 rezervista, uključujući dobrovoljce”, rekao je Šojgu na sednici kolegijuma Ministarstva odbrane.

Kako je precizirao, u centrima za obuku je obučeno oko 8.000 posada za borbena vozila i tenkove, jedinica koje će rukovati artiljerijskim sistemima, sredstvima PVO, sistemima za upravljanje bespilotnim letelicama i za elektronsko ratovanje.
„Vojnici su stekli znanja i veštine koje su neophodne za uspešno izvršavanje borbenih i specijalnih zadataka kako samostalno, tako i u okviru jedinice”, rekao je Šojgu.

Nove metode upotrebe raketnih snaga i artiljerije

Oružane snage Rusije tokom specijalne vojne operacije testiraju nove metode borbene upotrebe raketnih snaga i artiljerije, izjavio je Šojgu.

„Efikasno uništavanje protivnika je važna komponenta uspeha vojnih dejstava. Značajna uloga u tome se pripisuje raketnim trupama i artiljeriji. Tokom specijalne operacije testiraju se nove metode njihove borbene primene. Ovo se, pre svega, tiče upotrebe izviđačko-udarnih sistema, koji uključuju bespilotne letelice, kao i moderne i napredne vrste naoružanja”, rekao je Šojgu.

Oslanjajući se na iskustvo koje se stiče tokom specijalne operacije, poboljšava se i kontrabaterijska borba kao jedan od glavnih zadataka uništavanja protivnika.

„U njegovu realizaciju uključeni su raketni artiljerijski sistemi ‘tornado-S’ dugog dometa i artiljerijski sistemi velike snage ‘malka’. To omogućava da se efikasno pogađaju strani raketni i artiljerijski sistemi”, rekao je Šojgu.

Snabdevanje naoružanjem

Jedinice Oružanih snaga Rusije, koje su u stalnoj pripravnosti, sledeće godine treba da budu snabdevene oružjem na nivou od 97 odsto, rekao je Šojgu.

„S obzirom na dodatno izdvojena budžetska sredstva, sledeće godine će se finansiranje državnog odbrambenog naloga povećati praktično 1,5 puta. To će omogućiti da formacije i vojne jedinice u stalnoj pripravnosti budu obezbeđene naoružanjem i opremom na nivou od 97 odsto”, rekao je ministar.

Kako je precizirao, državni odbrambeni nalog za 2022. godinu biće realizovan na nivou od najmanje 99 odsto.

Šojgu je saopštio da je važno da se održi maksimalan obim proizvodnje i da se organizuje isporuka naoružanja vojsci i pre predviđenih rokova.

Ministarstvo odbrane Rusije će sledeće godine posebnu pažnju posvetiti kapitalnoj izgradnji u interesu nuklearnih snaga, saopštio je Šojgu.

 

Izvor Sputnjik, 30. novembar 2022.

 

Naslovna fotografija: kremlin.ru

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u