EU najavila mogućnost zabrane Tvitera, oglasila se i Moskva

„A šta ako se napravi novi logo kompanije? Na primer, transrodna ptica, ofarbana u dugine boje? Onda će možda dobrovoljno da odblokira ljude i pusti ih da ćaskaju?”, upitala je Zaharova

Evropska unija upozorila je „Tviter” na moguću zabranu u evropskom bloku ukoliko njen vlasnik Ilon Mask ne bude striktno poštovao pravila društvene mreže o uređivanju sadržaja, piše Fajnenšel tajms.

Komesar EU za interno tržište Tijeri Breton rekao je ovo danas u video razgovoru sa Maskom, navodi se u tekstu čiji su izvori osobe upućene u konverzaciju.

Breton je rekao Masku da mora da poštuje listu pravila, uključujući odbacivanje „nasumičnog” pristupa obnavljanju naloga blokiranih korisnika i pristajanje na „obimnu nezavisnu analizu” platforme do sledeće godine.

Zvaničnik EU je dodao da će „Tviter” kao kompanija morati značajno da pojača napore u smislu poštovanja pravila, transparente politike prema korisnicima, jačanja uređivanja sadržaja i zaštite slobode govora.

Breton je ranije pozvao Maska da poštuje opšta pravila EU protiv govora mržnje na internetu i širenja dezinformacija. Slične komentare izrekao je i komesar EU za pravdu Didije Rejnders.

 

Izvor Srna/Blic, 30. novembar 2022.

 

Zaharova: A transrodna ptica u duginim bojama?

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila je Ilonu Masku da ukoliko promeni logo kompanije možda stvarno dođe do promena. Ona je na taj način komentarisala pretnje komesara EU Tijerija Bretona upućene američkom milijarderu, da ako se ne bude pridržavao strogih pravila, Tviter bi mogao da bude zabranjen širom Evrope.

„A šta ako se napravi novi logo kompanije? Na primer, transrodna ptica, ofarbana u dugine boje? Onda će možda dobrovoljno da odblokira ljude i pusti ih da ćaskaju?”, napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Nakod nedavnog preuzimanja „Tvitera” od strane Ilona Maska, komesar EU zadužen za primenu digitalnih pravila ove organizacije Tijeri Breton, tokom video poziva Masku, dao je neke „smernice” koje, ako ne ispoštuje, mogu dovesti do toga da se „Tviter” zabrani širom kontinenta, ili da se sankcioniše kaznama do 6 odsto globalnog prometa. Jer, ako se ogluši o ova pravila, mreža rizikuje da prekrši novi Zakon o digitalnim uslugama EU.

„Tviteru” je tako skrenuta pažnja da odbaci „proizvoljni pristup kad je reč o vraćanju na mrežu korisnika čiji su profili zabranjeni (na primer, nedavno je ‘amnestiran’ nalog Donalda Trampa)”. Uz to, platformi je naloženo da „agresivno” prati dezinformacije, kao i da do sledeće godine pristane na „opsežnu nezavisnu reviziju”.

Među zahtevima EU jeste i taj da Mask pruži jasne kriterijume na osnovu kojih su korisnici u opasnosti da budu zabranjeni, kao i zabrana samovoljnog otključavanja korisnika društvenih mreža.

 

Izvor RT Balkan, 1. decembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Mike Blake/Reuters

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u