Nemačka proglasila „genocidom” ukrajinski Golodomor

Nakon što je Bundestag proglasio Golodomor genocidom, Analena Berbok se zahvalila ministru spoljnih poslova Ukrajine Dmirtu Kulebi na njegovom doprinosu da se o ovom pitanju raspravlja u Bundestagu

Nemački Bundestag proglasio je Golodomor, odnosno izgladnjivanje Ukrajinaca u kojem je tokom zime 1932-1933. godine, u vreme dok je na čelu SSSR bio Josif Staljin, preminulo nekoliko miliona ljudi – „genocidom”.

„Iz današnje tačke gledišta, gledano istorijski i politički, genocid je očigledan”, navodi se u saopštenju Bundestaga, prenosi Tanjug.

Ministarka spoljnih poslova Analena Berbok zahvalila je na Tviteru svima koji su doprineli da se o pitanju Golodomora raspravlja u Bundestagu.

„U Golodomoru je umrlo na milione Ukrajinaca sistematskim izgladnjivanjem. Hvala (ministru spoljnih poslova Ukrajine) Dmirtu Kulebi na njegovom doprinosu da ovaj zločin nazovemo njegovim današnjim imenom – genocidom”, napisala je Berbok na Tviteru.

Parlamenti Rumunije, Irske i Moldavije proglasili su prošle nedelje Golodomor genocidom nad Ukrajincima.

Ukrajina svake godine obeležava sećanje na žrtve Golodomora četvrte subote u novembru, a ove godine taj datum je bio 26. novembar.

Ukrajinski list Kijev independent navodi da je Ukrajina pokušavala da se Golodomor međunarodno prizna kao čin genocida, i da je do sada više od 20 zemalja Golodomor proglasilo genocidom.

 

Izvor Politika, 1. decembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Sergey Dolzhenko/Pool via Reuters

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u