Професор др Срђа Трифковић (Фото: Нови Стандард)

S. Trifković: Pregovori o Ukrajini su pokušaj Zapada da prevari Rusiju

Srđa Trifković ističe da, u ovom trenutku, Rusija ne bi trebalo da veruje bilo kakvom dokumentu koji bi došao od Zapada, jer nije vredan mastila i papira na kome je napisan

Istoričar i publicista Srđa Trifković izjavio je da se nada da do nikakvih pregovora između Rusije i Ukrajine neće doći dok ne dođe do bitnog pomaka na bojnom polju.

– U ovom trenutku u tim pregovorima jedno je sigurno: da bi se kolektivni Zapad svojski trudio da Ruse prevede žedne preko vode. To smo videli i sa „Minskom 2”, za koga je bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko priznao da je bio samo oblik dobijanja vremena i da njima nijednog trenutka nije ni na pamet palo da taj dogovor ispoštuju – rekao je Srđa Trifković za jutarnji program Hepi TV.

 

Istoričar je podsetio i da je Džejms Bejker lažno obećao Mihailu Gorbačovu da neće biti pomeranja NATO-a na istok.

– U ovom trenutku, ukoliko od Zapada dolazi inicijativa za pregovorima, to znači dve stvari: 1) pribojavaju se da će Rusi moći da preokrenu, tokom zime, vojnu situaciju u svoju korist i to žele da spreče; 2) smatraju da je Rusija u takvoj poziciji slabosti da će od nje moći da iskamče ustupke koji bi de fakto značili poraz – kazao je profesor.

Srđa Trifković zaključuje da, u ovom trenutku, Rusija ne bi trebalo da veruje bilo kakvom dokumentu koji bi došao od Zapada, jer nije vredan mastila i papira na kome je napisan.

 

Izvor Alo/Večernje novosti, 30. novembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Novi Standard

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u