Bajden: Spreman sam na pregovore s Putinom o kraju rata u Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin otvoren je za razgovore sa Vašingtonom, ali pokušaji pregovora sa NATO-om, OEBS-om i SAD su bili neuspešni, izjavio je portparol ruskog predsednika

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da je spreman da pregovara sa Vladimirom Putinom o završetku ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. I odmah dodao: „Ako on bude za to”.

Ovako je nastupio na zajedničkoj konferencije za novinare sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, pa priznao da ne planira da kontaktira sa ruskim liderom u bliskoj budućnosti.

„Pažljivo biram reči, ali kažem da sam spreman da razgovaram sa Putinom ako on zaista ima interes da pronađe put za okončanje sukoba. On to još ne pokazuje. Ako se odluči, ja ću, u konsultaciji sa svojim prijateljima, a i prijateljima u NATO, rado sesti (za pregovarački sto) sa Putinom da vidim šta misli”, rekao je američki lider.

Moskva je više puta pokazivala otvorenost za pregovore sa Ukrajinom, ali se Kijev po američkim i britanskim instrukcijama, povukao iz pregovaračkog procesa.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je 15. novembra rekao da Moskva želi da vidi dokaze zainteresovanosti Zapada da disciplinuje ukrajinskog Vladimira Zelenskog. Naglasio je da Zapad treba da predsedniku Ukrajine objasni da nastavak specijalne operacije nije u interesu ukrajinskog naroda.

Portparolka Ministarstva inostranih poslova RF, Marija Zaharova, izjavila je da Moskva čeka signale iz Kijeva da želi da nastavi pregovarački proces, ali „sa uzimanjem u obzir nove teritorijalne realnosti”.

Lavrov je 24. septembra rekao da politika Zapada isključuje mogućnost pregovora sa Ukrajinom.

Američki pukovnik Daglas Mekgregor, bivši savetnik šefa Pentagonau, otkrio je da su se vlasti SAD i Ukrajine složile da stvore privid želje Kijeva da uđe u mirovne pregovore sa Rusijom. A Kijev namerno postavlja preduslove da bi „ubio” mirovni proces.

Severnoatlantska alijansa svoj zadatak u Ukrajini vidi u sprečavanju eskalacije sukoba i njegovog širenja izvan „te teritorije”, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Naglasio je da NATO treba da i dalje podržava kijevske vlasti i da spreči da se rat proširi izvan Ukrajine.

 

Izvor Fakti, 1. decembar 2022. 

 

Peskov: Putin je otvoren za dijalog sa Vašingtonom

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je danas da činjenica da Sjedinjene Američke Države ne priznaju nove teritorije Rusije značajno otežava traženje mogućnosti za razgovore, prenele su „RIA Novosti”.

„Američki predsednik Džo Bajden rekao je da ne planira kontakte sa Vladimirom Putinom u bliskoj budućnosti, ali priznaje takvu mogućnost ukoliko ruski predsednik ‘pokaže interesovanje’ za okončanje sukoba u Ukrajini. Istovremeno, američki lider je naglasio da su budući kontakti sa ruskim predsednikom mogući uz konsultacije SAD sa njihovim partnerima u NATO”, rekao je Peskov.

Ruski predsednik Vladimir Putin otvoren je za razgovore sa Vašingtonom, ali pokušaji pregovora sa NATO-om, OEBS-om i SAD su bili neuspešni, izjavio je portparol ruskog predsednika.

„Predsednik Ruske Federacije je uvek bio, jeste i ostaje otvoren za pregovore kako bi obezbedio naše interese”, rekao je Peskov.

Portparol Kremlja istakao je da je miran diplomatski put najpoželjniji način za obezbeđivanje ruskih interesa u Ukrajini.

Rusija spremna da posreduje između Erdogana i Asada

Pekov je kazao da postoji potencijalna mogućnost za pregovore predsednika Turske i Sirije Redžepa Tajipa Erdogana i Bašara el Asada, uz posredovanje Rusije.

„Postoji takva potencijalna prilika. Predsednik Putin je više puta u proteklih nekoliko godina rekao da je to u interesu uspostavljanja mira, stabilnosti u regionu, oko Sirije, unutar same Sirije. Takvi kontakti su dobrodošli i ruska strana je spremna da tome doprinese na svaki mogući način”, naglasio je Peskov.

 

Izvor RT Balkan, 2. decembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: TASS/kremlin.ru

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u