SAD zahtevaju od Turske da obustavi intervenciju u Siriji

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je tokom telefonskog razgovora sa svojim turskim kolegom da se Pentagon „snažno protivi novim turskim vojnim operacijama u Siriji”, prenosi „Blumberg”

SAD su upozorile Tursku da obustavi vojne akcije u severoistočnoj Siriji, pošto su njeni nedavni napadi na kurdske pozicije u Siriji doveli u opasnost američko osoblje stacionirano u tom delu zemlje.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je tokom telefonskog razgovora sa svojim turskim kolegom da se Pentagon „snažno protivi novim turskim vojnim operacijama u Siriji”, prenosi Blumberg.

Pentagon je naveo i da turske akcije mogu da potkopaju borbu sirijskih Kurda, koje SAD smatraju saveznicima, protiv džihadista. Amerikanci su bili primorani da smanje svoje patrole, koje sprovode u saradnji sa Kudrima, prenela je njujorška agencija.

Turska je započela akcije protiv kurdskih snaga na severoistoku Sirije, koju optužuje da stoje iza nedavnog terorističkog napada u Istambulu.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar je, u odgovoru svom američkim kolegi, negirao da su turske snage gađale savezničke trupe i civile. On je dodao i da su akcije sprovedene u samoodbrani, kao i da Turska spremna da sarađuje u borbi protiv ISIS-a i drugih terorističkih organizacija, prenosi Blumberg.

Ankara smatra da su kurdske Narodne zaštitne jedinice (YPG) pretnja po tursku bezbednost zbog svojih veza sa separatističkom Kurdskom radničkom partijom (PKK), koju Turska smatra za terorističku organizaciju. PKK je demantovao umešanost u teroristički napad u Istambulu.

Do razgovora Ostina i Akara došlo je svega nekoliko sati nakon što je turski ministar spoljnih poslova Melvut Čavušoglu kritikovao Vašington zbog slanja oružja Kurdima u Siriji.

„Podrška nekih naših saveznika, pre svega Amerike, terorističkim organizacijama u Siriji je jasno i očigledno, i mi kažemo da oni treba da obustave svoju podršku”, rekao je turski ministar na marginama samita NATO u Bukureštu u sredu.

„Mi smo posvećeni tome da održimo borbu protiv ovih terorista gde god se oni nalazili u Siriji i Iraku”, dodao je on.

 

Izvor RT Balkan, 2. decembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Alex Brandon, File

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u