Protesti u Italiji: Osuda Melonijeve zbog slanja oružja Ukrajini

Protest je organizovao italijanski sindikat "USB", a okupljeni su izrazili nezadovoljstvo zbog odluke vlade da nastavi slanje oružja Kijevu do 2024. godine

Hiljade građana, levičarskih demonstranata, demonstriralo je u Rimu, zahtevajući povećanje plata i osuđujući odluku italijanske premijerke Đorđe Meloni da nastavi sa slanjem oružja Ukrajini do kraja 2024. godine.

„Politika Đorđe Meloni sve nas više uvlači u vihor rata sa nepredvidivim ishodima“, rekao je u subotu jedan od organizatora protesta.

„Italija je, očigledno, ratoborna zemlja koja je aktivna u sukobu, uprkos činjenici da je veliki broj građana protiv rata i naglog povećanja vojne potrošnje“, dodao je.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni prošle nedelje potpisala je dekret kojim se dozvoljava nastavak slanja oružja Ukrajini do kraja 2024. godine, bez traženja zvaničnog odobrenja parlamenta.

Melonin prethodnik, Mario Dragi, bio je pristalica kijevske vlade, a vlast je izgubio upravo zbog nesuglasica oko slanja oružja Ukrajini.

Italijanska javnost takođe je podeljena, sa 49 odsto građana koji su protiv slanja oružja Kijevu i 38 posto za, prema anketi koju je prošlog meseca sproveo „Jurovik njuz“. Pored toga, 49 odsto Italijana veruje da Ukrajina treba da učini ustupke Rusiji u sukobu, kako bi se ubrzao mirovni proces, dok 36 odsto građana smatra da Kijev treba da nastavi da se bori.

Prethodnog meseca organizovan je još jedan protest u Rimu, čiji je cilj bio pozivanje na mirovni sporazum za okončanje sukoba u Ukrajini, a na protestu je, prema rečima organizatora, prisustvovalo 100.000 građana.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/Press21

 

Izvor rt.rs, 05. decembar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u