Мохамед бин Салман Си Ђинпинг

Rojters: Šta će doneti susret Mohameda bin Salmana i Sija Đinpinga?

Susret će se održati u trenutku zategnutih saudijsko-američkih odnosa, a u vezi s proizvodnjom nafte, odnosno odupiranjem pritisku Vašingtona da doprinesu izolaciji Rusije

Princ-prestolonaslednik i premijer Saudijske Arabije Mohamed bin Salman ugostiće kineskog predsednika Si Đinpinga ove nedelje na kinesko-arapskom samitu u Rijadu, gde će se okupiti bliskoistočni i severnoafrički lideri, prenosi Rojters.

Očekuje se da će na samitu kineska delegacija potpisati desetine sporazuma sa Saudijskom Arabijom i drugim arapskim državama koji se odnose na energetiku, bezbednost i investicije.

Susret će se održati u trenutku zategnutih saudijsko-američkih odnosa, a u vezi s proizvodnjom nafte, odnosno odupiranjem pritisku Vašingtona da doprinesu izolaciji Rusije, kao i sve većim kineskim uticajem na Bliskom istoku.

Bin Salmanovu inicijativu Rojters vidi kao njegovu rešenost da preuzme lidersku poziciju u arapskom svetu bez obzira na želje zapadnih saveznika.

U Rojtersovoj analizi se ističe da je Rijadu nužno da se ekonomski transformiše imajući u vidu da se zapadni svet sve više okreće ka zelenoj agendi, a da njegovo bogatstvo počiva na nalazištima fosilnog goriva. Bin Salmanov plan ekonomske diverzifikacije predviđa pokretanje novih industrija uključujući proizvodnju automobila i oružja.

Kraljevina ulaže velika sredstva u novu infrastrukturu i megaprojekte na polju turizma, ali i inicijative poput NEOM-a, vredne 500 milijardi dolara, gde će kineske građevinske firme zauzeti značajno mesto.

„U skladu sa svojim strateškim proračunima, Rijad mora da se prilagodi Pekingu, budući da mu je sada nezaobilazan ekonomski partner“, izjavio je Ajham Kamel, šef za Bliski istok i severnu Afriku u konsultantskoj kući „Juroejža grup“, ali i dodao da će saudijsko okretanje ka Kini sigurno dovesti do još lošijih odnosa sa SAD.

Saudijska Arabija je, inače, najveći kineski snabdevač naftom, a više puta je spominjano da postoji mogućnost da Kina naftu plaća u juanima umesto američkim dolarima.

Rijad kupuje kinesku vojnu opremu, a potpisao je i ugovor s kineskom kompanijom ne bi li proizvodio vojne dronove u kraljevstvu.

Saudijski analitičar Abdulaziz Sager, iz Zalivskog istraživačkog centra u Rijadu, izjavio je za saudijsku televiziju „Ašark njuz“ da arapske države žele da kažu zapadnim saveznicima da imaju alternative i da su njihovi odnosi prvenstveno zasnovani na ekonomskim interesima.

 

Naslovna fotografija: Lintao Zhang/Getty Images

 

Izvor rt.rs, 05. decembar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u