Насловна фотографија: Reuters/Gleb Garanich

Tajm: Zapad ne želi ni pobedu Putina, ni Kijeva

„Pobede Ukrajine mogle bi da izazovu neograničenu osvetu Rusije, bez obzira na cenu, a realnost na frontovima možda neće ići u prilog Kijevu“

Uvođenje cenovnog plafona za rusku naftu doneće fijasko Sjedinjenim Državama i Evropi, objavio je američki list Hil.

„Maksimiranje cene ruske nafte već ima sve simptome dolazećeg istorijskog fijaska. Sada praktično više nema slobodne nafte na globalnom energetskom tržištu. Stoga postoji veliki rizik da će posle uvođenja ograničenja cene nafte naglo skočiti“, naglašava komentator istog lista Piter Doran.

I podseća da su SAD i njihovi saveznici letos „plafon“ smatrali elegantnim rešenjem koje smanjuje prihode Rusije, ali da se sada situacija potpuno promenila.

„Gornja granica od 60 dolara po barelu je korisna za Rusiju, jer je cena proizvodnje ruske nafte između 20 i 40 dolara“, zaključuje autor.

Hil navodi i da je zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak upozorio zemlje G-7 i EU da Moskva neće izvoziti naftu u zemlje koje ograničavaju njenu cenu, ni po 60 dolara po barelu, ni po bilo kojoj drugoj ceni. Odnosno, da će Rusija raditi samo sa onima koji su povodom nafte i gasa spremni za tržišne uslove.

I pisanje američkog lista Tajm potvrđuje da su se na Zapadu uzvrpoljili.

Objavio je članak čiji je naslov uznemirio ne samo Kijev: „Putin ne bi trebalo da pobedi, ali ni Zelenski ne treba da pobeđuje previše“.

„Likujući Vladimir Zelenski stoji licem u lice sa pretnjom koja se sve ovo vreme nazirala daleko u pozadini. A ta pretnja dolazi od njegovih dobrodušnih zapadnih prijatelja. U novembru se savetnik Džoa Bajdena za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan sastao sa svojim ruskim kolegom radi poverljivog razgovora“.

Tajm nastavlja da je Salivan verovatno razgovarao o „kompromisu“ koji je Džo Bajden predložio nakon povlačenja Rusa iz Hersona:

„’Obuzdavanje klijenta’ je ono što velike sile rade da bi izbegle da budu uvučene u smrtonosni sukob, u ovom slučaju sa Rusijom, sa supermoćnim arsenalom… Ko želi da umre za Kijev? Ili da se zamrzne jer Rusija smanjuje isporuke gasa Evropi? Pariz i Berlin su od prvog dana sukoba pokušavali da deluju kao posrednici, ali su se do devetog meseca takođe umorili“.

Evo rečenica koje su naročito uznemirile Kijev:

„Pobede Ukrajine mogle bi da izazovu neograničenu osvetu Rusije, bez obzira na cenu, a realnost na frontovima možda neće ići u prilog Kijevu. Kada se Rusi povlače na utvrđene položaje, oni imaju koristi od svojih kratkih ‘unutrašnjih linija’, kako je jednom napisao Klauzevic. Teže je potisnuti ukopane trupe nego nadmudriti neprijatelja koji napreduje na otvorenom prostoru. Potrebna je prednost od tri prema jedan u ljudstvu da bi se savladale tenkovske zamke, bunkeri i skrivena artiljerija. Zato je predsednik Bajden suptilno nagovestio Zelenskom da je vreme da započne razgovor sa Putinom“.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Gleb Garanich

 

Izvor Fakti, 04. decembar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u