Nova S i N1: Šampioni medijske slobode ili agenti stranog interesa?

Dok neki proglašavaju Novu S i N1 televizijama koje stoje na braniku medijskih sloboda, drugi smatraju da je reč o ekspoziturama stranog medijskog interesa u Srbiji

Televizije Nova S i N1 od ponoći 6. decembra umesto redovnog programa emituju telop sa crnim ekranom na kome je ispisana poruka „Mrak u Srbiji, bez slobodnih medija”. Poruka je jasna – ovako bi izgledala medijska scena u Srbiji da nema profesionalnih televizija, a sagovornici Danasa su jednoglasni – bez N1 i Nove S u našoj zemlji bi zaista zavladio medijski mrak, te ne bismo bili mnogo drugačiji od Severne Koreje.

Na pitanje kakva bi bila medijska scena Srbije bez N1 i Nove S, novinarka Tamara Skroza kaže da bi bila „oslobođena” pojma televizije kao sredstva informisanja.

– Istovremeno, međutim, ne bi trebalo zaboraviti da N1 i Nova, koliko god bili značajni, nisu i jedini profesionalni mediji i da ima još nekih, isto tako ugroženih, koje takođe može da proguta mrak. U kombinaciji sa eventualnim nestankom televizija, to bi bila istinska katastrofa po ovu državu i ovo društvo – ukazuje Skroza.

Potpredsednik UNS-a Slobodan Ćirić ističe da bi medijska scena bez ovih televizija izgledala kao noćas i danas – ozbiljno okrnjena.

– Bez brojnih profesionalaca koji istinu stavljaju iznad dnevne politike, koji imaju ozbiljan kritički odnos prema svim društvenim pojavama i ne plaše se da svoj stav javno iznesu, da ga sučele sa neistomišljenicima i ne prodaju „veru za večeru”. Crni ekrani N1 i Nove S su nam svima ozbiljna opomena koja daleko nadilazi i petu nacionalnu frekvenciju – ističe Ćirić.

Slobodan Cvejić, bivši član Saveta REM-a i jedan od osnivača pokreta Srbija Centar, kaže da bi bez N1 i Nove S medijska scena Srbije izgledala kao u Severnoj Koreji, „samo sa više ružičastih tonova”.

– Mislim da je današnja akcija ove dve televizije potpuno uspela, jer se na društvenim mrežama vidi strepnja onih koji inače prate ove dve televizije – iako verujem da je većini jasno da je ovo samo efektna poruka o značaju slobodnih medija za demokratiju, mnogi su se uplašili da više nigde neće moći da vide slobodno izveštavanje – ukazuje Cvejić.

Dragana Rakić, zamenica predsednika DS, poručuje: Da nema TV N1, TV Nove S i nekoliko novina, ne bismo ni imali kakvu-takvu medijsku scenu – imali bismo samo mrak.

– Istina se u Srbiji godinama ubija, medijske slobode se guše, ponižavaju se protivnici, satiru različitosti, za državnog neprijatelja proglašava se svako ko se ne divi dovoljno Aleksandru Vučiću. Nema slobodnih medija u neslobodnim društvima, nema moderne, snažne i prosperitetne države u kojoj mediji nisu slobodni. Mi, demokrate, solidarišemo se sa svima kojima je lična i profesionalna egzistencija ugrožena mrakom i neistinom. Danas stojimo uz svakog medijskog radnika, uz svakog novinara koji hrabro i objektivno izveštava o situaciji u Srbiji – ističe Rakić.

Ona dodaje da neće dozvoliti da se istina ponovo plaća glavom kao što su je platili novinari Dada Vujasinović, Slavko Ćuruvija ili Milan Pantić.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija napominje da bi bez N1 i Nove S medijska scena izgledala znatno siromašnije, kada je reč o informativnom programu i diskusijama na bitne teme.

– REM nije dao suštinsko obrazloženje zašto su druge stanice dobile prednost pri dodeli frekvencija – naglašava Nenadić.

I čitaoci Danasa su ispod teksta „Kako bi izgledala Srbija bez televizija N1 i Nove S?” davali slične odgovore kao i naši sagovornici. Najveći broj njih je poručio – poput Severne Koreje, i „izgledala bi isto kao kada je sadašnji predsednik bio ministar informisanja”.

„Jutros ustajem, po navici uključujem emisiju ‘Probudi se’, uz koju volim da započnem dan. Prizor užasan. Ekran crn, sa porukom ‘Srbija bez slobodnih medija’, bez tona. Prizor jeziv. Početak dana – veoma loš, već sa zaključkom ‘Svaki građanin koji se ‘probudi’ (ili osvesti), ovo će mu se desiti’. Samo je pitanje vremena, kako će i koga kojim redosledom da isključuju… Mi u Srbiji smo sve – samo nismo SLOBODNI!!!!”

„Nemam nažalost ni N1, ni Novu S kod mog operatera Supernove. Ali, pratim snimke na Jutjubu. Ako i toga ne bude bilo, stvarno će pasti nešto kao nordijski mrak na ovu zemlju. Samo, za razliku od tog mraka, koji se diže u proleće naredne godine, mi ćemo morati da sačekamo mnogo proleća, a nekima za života neće ‘svanuti’.”

„Pa i ovako je mrak, izgledalo bi još mračnije. Totalno pomračenje.”

„Kao seljana, hoće vlast da svi postanu podanici, ali ne mogu svi. Nismo svi kupljeni, ili ucenjeni. Podrska objektivnim medijima N1 i Novoj”, samo su neki od komentara čitalaca Danas.

 

Izvor Danas, 7. decembar 2022. 

 

V. Rudan: Niko normalan ne misli da su Nova i N1 slobodni mediji

Hrvatska spisateljica Vedrana Rudan prokomentarisala je prekid programa Nove i N1 istakavši da se ti mediji samoproglašavaju za slobodne iako suštinski to nisu.

„Zašto bi iko normalan mogao pomisliti da su N1 i Nova TV slobodni mediji?”, smatra Vedrana Rudan.

„Ovaj tekst o ‘mraku u Srbiji’ bez ovih televizija nije čak ni ‘pametna glupost’, to je čista glupost”, istakla je ona.

Takođe je povezala problematiku srpskih medija i sa Amerikom, čiji lideri vekovima zagovaraju liberalnu demokratiju, zbog čega su se, smatra Rudan, neopravdano mešali u poslove drugih zemalja kako bi i tamo uspostavili demokratiju.

„Ako nisam za Vučića, ako nisam za demokratiju, ako nisam za fašizam, za šta sam? Pravo je pitanje, protiv čega sam? Protiv sam svih onih koji me žele uveriti da postoji demokratija, da postoje slobodni mediji, da je Amerika svetski Crveni krst. Kad svet, ako ikad, shvati da demokratija ne cveta tamo gde ‘lova’ caruje, možda na crnim ekranima nećemo čitati kretenske slogane jer neće postojati ni mediji koji su danas uvek i svugde samo glas svoga gospodara”, napisala je Rudan, a prenose hrvatski mediji.

Na kraju je ironično zaključila: „Za uznemirene demokrate iz Srbije i okoline. Ne sekirajte se. Uskoro će bljesnuti danas mračni ekrani, televizije će dobiti nacionalnu frekvenciju, valjda vam je jasno da pravda uvek pobjeđuje na kraju. Posebno američka”.

 

Izvor Politika, 7. decembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/United Group

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u