Politika: Pariz i Berlin za odlaganje izbora na severu Kosmeta

„Mi smo na putu da imamo nove eskalacije, ne samo novim imenovanjem Rašića za ministra mimo svih normi, već i sa lokalnim izborima koji slede u decembru”, kaže Zoran Milivojević

Lokalni izbori u četiri opštine na severu Kosmeta koji su raspisani za kraj decembra mogli bi da budu odloženi. Inicijativu za odlaganje su pokrenuli neki zapadni centri moći, a da je to dobro rešenje u ovom trenutku, misle čak i visoki funkcioneri radikalnog albanskog pokreta Samoopredeljenje koji je na vlasti u poslednjih godinu i po dana.

Tako je poslanik Pokreta Samoopredeljenje Haki Abazi ocenio je da ne bi bio smak sveta da se održavanje izbora na severu Kosova odloži za određeni period, prenosi Reporteri.

„Čuo sam neke izjave iz CIK-a. U takvoj situaciji kada se bacaju bombe nije lako zamisliti da izbori mogu da se održe. Shodno tome, ne bi bio smak sveta da se pitanje izbora odloži na određeni period“, rekao je Abazi. On je dodao da „čak i da ima Srba sa dobrom voljom da izađu na izbore, to je nemoguće jer imaju veze sa nelegalnim strukturama u Beogradu”.

Diplomatski izvori Politike iz Prištine navode da se za odlaganje izbora navodno zalažu Pariz i Berlin i da imaju podršku Brisela. Spekuliše se da je specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak koji je pre neki dan bio u Prištini od premijera privremenih prištinskih institucija Albina Kurtija osim o nastavku dijaloga u Briselu, navodno tražio da se odlože izbori u četiri opštine na severu KiM, zakazani za 18. i 25. decembar. Cilj je, kako bi se Srpska lista ubedila da učestvuje na njima.

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani u novembru je raspisala vanredne izbore za gradonačelnike opština na severu KiM za 18. i 25. decembar, nakon što su Srbi napustili prištinske institucije zbog odluke Prištine o registarskim tablicama i nepoštovanja Briselskog sporazuma.

Politički analitičar Ognjen Karanović kaže da izbore u četiri opštine gde su Srbi većina ne bi ni trebali organizovati. Za Politiku kaže da se za to zalaže jer su oni posledica nelegalnih, anti srpskih koraka Albina Kurtija i to pod zaštitom dela političkog zapada, gde dominira Nemačka.

„Oni izbori su nezakonite odluke Kurtija kada je protivno Briselskom sporazumu i pozitivno pravnim propisima Kosmeta odlučio da smeni neke ljude na severu što je bio planski potez s ciljem da proizvede ovakve posledice. Sada se postavlja pitanje da li bi ti izbori trebali biti održani ili ne. Ti izbori su najavljeni sa ciljem da legitimni predstavnici srpskog naroda u pokrajini ne dođu u priliku, da odlučuju o svojoj sudbini. To je još jedan Kurtija da izbriše srpski nacionalni identitet na severu Kosova i Metohije”, kaže Ognjen Karanović.

A bivši diplomata Zoran Milivojević kaže da je situacija na Kosovu odavno na tački ključanja i da tek što smo izašli iz krize oko registarskih tablica, dolazi do novih incidenata, koja se ciklično ponavljaju, zahvaljujući jednostranim potezima u Prištini.

Bliže se izbori za gradonačelnike četiri opštine na severu, zakazani za 18. decembar. Srpska lista najavila je da bojkotuje izbore, spisak kandidata je zaključen. Milivojević komentariše da je ovo uvod u novu eskalaciju i zatvaranje svih mogućih mehanizama.

„Mi smo na putu da imamo nove eskalacije, ne samo novim imenovanjem Rašića za ministra mimo svih normi, već i sa lokalnim izborima koji slede u decembru i sve što se juče događalo nije iznenađenje, kaže Milivojević kaže za Politiku. Dodao je da onda i Kfor mora da uzme stvari u svoje ruke i da se vratimo na ono što kaže Međunarodno pravo i Rezolucija 1244, funkcionisanje jednog entiteta koji se nalazi pod protektoratom UN, jer su oni nadležni da štite mir i stabilnost.

„Ako se desi da i ova eskalacija stupi na scenu onda postoji samo taj mehanizam, ne postavlja se pitanje da li je realno ili ne. Ne postoji drugi mehanizam od tog mehanizma koje su postavile UN”, napomenuo je Milivojević i dodao da je iluzija ako neko misli da Kosovo može da se tretira kao država koja vrši svoje funkcije i politički sistem koji ima pun kapacitet.

 

Autor Dejan Spalović

 

Izvor Politika, 7. decembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Sava Radovanović

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u