Zaharova: Amerika sprema dvorski puč protiv Zelenskog

Marija Zaharova je izjavila da SAD pripremaju novi prevrat u Ukrajini i dodala da pojavljivanje vesnika „tragičnih preokreta”, zamenice državnog sekretara SAD Viktorije Nuland, u Kijevu nije slučajno

Sjedinjene Američke Države pripremaju novi prevrat u Ukrajini, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova i dodala da pojavljivanje zamenice državnog sekretara SAD Viktorije Nuland u Kijevu nije slučajno.

„Viša zamenica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland je 4. decembra posetila Kijev. Inspekcijska putovanja Amerikanaca u Ukrajinu više nikoga ne iznenađuju. To je normalno. Dolaze da provere kako je – da li još gori vatrica ili treba nabaciti drva za ogrev. I, naravno, očigledno ih vuče mesto zločina”, rekla je Zaharova tokom brifinga.

Ona je Nulandovu nazvala vesnikom „tragičnih preokreta” za Kijev.

„Njena poseta Kijevu u sadašnjim uslovima, kada se u ukrajinskim vladajućim krugovima zaoštravaju nesuglasice oko raspodele zapadne pomoći, nipošto nije slučajna. Moguće je da ponovo pripremaju dvorski puč ili neku vrstu rekonstrukcije kadrova”.

„Režim Zelenskog, koji je više puta testirao strpljenje Vašingtona, ima o čemu da razmišlja”, dodala je Zaharova.

Ona je podsetila da se lik Nulandove povezuje sa „evromajdanom”, koji je svetskoj zajednici predstavljen kao znak demokratskog procesa u Ukrajini, a zapravo je bio državni prevrat organizovan novcem i rukama Zapada.

„Iza ovoga su, pre svega, stajale SAD i one zemlje i političke snage u Evropi koje su delovale unisono sa Sjedinjenim Američkim Državama. Tada se Vašington otvoreno umešao u unutrašnje stvari Ukrajine i jednostavno ručno upravljao masovnim protestima”, objasnila je ona.

SAD će podsticati sukob u Ukrajini barem do 2025.

Marija Zaharova je ocenila i da će Sjedinjene Američke Države, prema podacima o isporuci oružja Kijevu, nastaviti da podržavaju vojne sukobe u Ukrajini sve do 2025. godine.

„Vašington će nastaviti da podstiče vojne akcije u Ukrajini barem do kraja 2025. godine. To su njihovi planovi na osnovu dokumenata koje ne kriju ni od koga”, izjavila je danas Zaharova na redovnoj, nedeljnoj konferenciji za novinare.

Portparolka ministarstva napomenula je i da administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena radi na tome da Kongres usvoji dodatnu pomoć Kijevu u iznosu od 37 milijardi dolara tokom sledeće godine. Najveći deo ovih sredstava otići će ukrajinskim snagama, dok će drugi deo biti raspodeljen među privatnim fondovima, evropskim i svetskim bankama, dodala je.

O tome koliko je Zapad i od ranije bio usmeren na militarizaciju Ukrajine vrlo dobro je ispričala i bivša kancelarka Nemačke Angela Merkel. Merkel je nedavno priznala da se na naoružavanju Ukrajine radilo još dosta pre početka specijalne vojne oepracije, rekli su iz Ministarstva spoljnih poslova.

Zaharova se osvrnula i na situaciju sa Severnim tokom 1 i 2, ironično reagujući na činjenicu da istraživanje ovogodišnjeg incidenta sa ruskim gasovodima još uvek nije završeno.

Upitala je kako je moguće da zemlje, koje su ranije umele da za jedan ili dva dana pronađu krivca i brzo za nesrećni slučaj optuže „novičok”, hemijsko oružje ili nešto što ima veze sa Moskvom, sada još uvek nisu završile sa istragom. Upitala je da li se to Zapad ovaj put moralno priprema pre nego što još jednom za nešto optuži Rusiju.

Predstavnica ruskog ministarstva spoljnih poslova dodala je i da, po pitanju sabotaže na Severnom toku, iz Kremlja pažljivo prate razvoj čitave situacije i napretke u istrazi, ali čekaju i dalje detaljnije izveštaje iz Švedske i Danske.

Ograničenje cene nafte izazvaće probleme

Poslednja odluka Zapada – da odredi gornju granicu cene za rusku naftu – stvoriće takve probleme iz kojih će biti vrlo teško naći izlaz, upozorila je Zaharova. Razlog tome je što je ova odluka antitržišna, odnosno, kako je rekla, neprirodna, i dovešće do novih problema u lancima snabdevanja.

Političke elite sa Zapada nikada više neće imati snage da se vrate pravnim normama, u čijem nastajanju su neretko i same učestvovale. Stvaranje kartela na međunarodnoj sceni je vrlo opasan presedan, upozorila je.

Zbog ovoga svega postoji realna opasnost od toga da se neke zemlje mogu udružiti i određivati drugim zemljama po kojoj ceni će neki njihov proizvod moći da se kupi.

 

Izvor RT Balkan, 8. decembar 2022. 

 

Naslovna  fotografija: Sergei Savostyanov/TASS

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u