Šta je za Beograd crvena linija na Kosmetu?

Da li Beograd stvarno razmišlja o slanju 1.000 vojnika na Kosovo, u skladu sa Rezolucijom 1244, kao što su nagovestili ministar Petković i premijerka Brnabić?

Slanjem specijalnih policijskih jedinica na sever Kosova i kontinuiranim etnički motivisanim napadima na Srbe širom pokrajine u poslednje dve godine, pod različitim izgovorima, privremene prištinske institucije ozbiljno su se približile crvenim linijama Beograda. Upravo zbog ozbiljnog pogoršanja situacije u pokrajini Beograd ozbiljno razmišlja da na Kosovo i Metohiju na osnovu Rezolucije 1244 pošalje 1.000 vojnika ili policajaca, što je u četvrtak uveče najavio direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Navodi da će se povratak srpskih bezbednosnih snaga razmotriti u okviru onoga što predviđa Rezolucija 12 44, posebno član 4 te Rezolucije i član 6. Ističe da premijer privremenih prištinskih institucija Albin Kurti želi da protera srpski narod sa KiM, kao i da sve ono što rade Srbi u južnoj pokrajini mora da bude napadnuto, kažnjeno. „Predsednik Aleksandar Vučić je mnogo puta do sada ponovio da se nikada više neće ponoviti ni pogrom, niti ‘Oluja’ i čini mi se da dovoljno dobro nisu shvatili pogotovu oni na zapadu koji treba da urazume Prištinu šta znači to što je rekao predsednik Vučić”, kazao je Petković.

A predsednik Republike Vučić se još sinoć sastao sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem. „Tokom noći i jutra sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem i načelnikom Generalštaba VS Milanom Mojsilovićem… nema predaje”, poručio je Vučić svom instagram profilu.

Reagujući na ove najave šef kabineta Vjose Osmani, predsednice Kosova, Bljerim Velja ocenio je da se izjava direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića da Srbija razmatra mogućnost slanja do 1.000 pripadnika bezbednosnih snaga na Kosovo, može shvatiti kao pretnja.

„Srbija prelazi sa prikrivenih nasilnih akcija svojih nelegalnih struktura na Kosovu, na otvorenu pretnju upotrebom policijskih i vojnih snaga za izvršenje agresije na Kosovo. Prema ruskim principima, ovo je flagrantna pretnja da ugrozi mir i stabilnost Kosova i šire u regionu”, rekao je Velja, koji nije komentarisao nasilje koje radikalni Albanci kontinuirano sprovode nad srpskim narodom u poslednje 22 godine.

I Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost što su međuetnički odnosi i poverenje na KiM na najnižem nivou u poslednjih dvadeset godina i sve poziva na mir i uzdržanost.

„U svetlu najnovijih zbivanja na Kosovu i Metohiji, posebno na severu KiM, tako i u Velikoj Hoči, dobijemo svakodnevno zabrinjavajuće vesti od naših vernika da se pojačava pritisak kosovskih vlasti na naš narod. Kao Crkva koja je vekovima bila i ostala uz svoj narod na ovim prostorima, ne možemo da ravnodušno gledamo na sprovođenje mera koje izazivaju međuetničko nepoverenje i napetost i još više mogu podstaći naš narod na iseljavanje”, ističe se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske i dodaju da ovakva situacija može da dovede do eskalacije nasilja koje nikome nije na korist.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da će predsednik Srbije Vučić danas i sutra imati važne razgovore i da će o zaključcima i svemu onome što Srbija bude dogovorila i bude činila, kad za to dođe vreme, obavestiti javnost.

„Moramo da činimo apsolutno sve da sačuvamo mir i stabilnost, ali smo jasno rekli koje su naše crvene linije kada je reč o KiM”, rekao je Petković za TV Pink. Istakao je da niko ne može da proteruje, ugrožava i maltretira srpski narod na Kosova i da je Srbija to jasno stavila do znanja, i mnogim međunarodnim predstavnicima.

„Predsednik Vučić je imao veći broj razgovora i sinoć i gotovo celu noć, bili smo u kontaktu, pratio je situaciju, razgovarali smo o svemu, pogotovo sa našim ljudima na severu Kosova i Metohije”, rekao je Petković. Ukazao je da u ovakvim situacijama, kada je narod i uplašen i uznemiren, nije jednostavno i sve to mora da se ima u vidu kada se vodi politika mira i stabilnosti.

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić rekao je da kosovske vlasti nastavljaju da pokazuju silu i nasilno diskriminišu već uzdrmanu srpsku zajednicu na Kosovu na štetu napora koje predvode EU i Amerika da se očuva stabilnost i stvori atmosfera pogodna za normalizaciju. Đurić je na tviteru naveo da su današnji događaji školski pokušaj ponovnog rasplamsavanja sukoba na Kosovu.

„Uz besramno kršenje Briselskog sporazuma, monoetnička sila koja broji stotine naoružanih oficira KPS zauzela je jedini preostali grad sa srpskom većinom na Kosovu – Severnu Mitrovicu. Ranije danas, još jedan primer takvog ponašanja istakao se kao posebno uvredljiv za mnoge u Srbiji – kao mnogovekovna enklava za proizvodnju vina kosovskih Srba Velika Hoča, u kojoj živi 650 od 2.500 Srba koji su ostali, pod trivijalnim izgovorom (navodno ‘kršenje carinskog zakona’ od strane porodice koja tamo proizvodi vino generacijama) upali su ‘specijalne jedinice KPS’ naoružane kalašnjikovim, vidno zloupotrebljavajući silu kako bi ulile strah”, istakao je Đurić.

Prema njegovim rečima, „zastrašivanjem i uklanjanjem izvora sredstava za život ljudi, Srbe primoravaju da se isele iz svojih drevnih i prelepih domova pod zaštitom Uneska”.

„Takođe, neočekivano namerno posetilo je dečije obdanište u severnom kosovskom gradu Leposaviću oklopnim mitraljezom naoružanim oklopnim transporterom KPS dok su deca spavala”, dodao je ambasador Đurić.

 

Autor Dejan Spalović

 

Izvor Politika, 9. decembar 2022. 

 

Brnabić: Blizu smo odluke da vratimo vojsku na KiM

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja ispraća na aerodromu „Nikola Tesla” prvi let na novoj avionskoj liniji između Beograda i Tjenđina, oglasila se i povodom situacije na Kosovu i Metohiji.

„Danas imate ovakav dan, prelep dan, nešto na čemu smo radili duže od dve godine, uvođenje direktnog leta našeg prevoznika sa Pekingom. I imate situaciju da vas neko u Prištini vrati ne u 19., nego u 18. vek. Imamo investitore, radna mesta, sve više mladih koji se vraćaju iz dijaspore, i to da vas stalno neko vraća u 18. vek”, kaže Brnabić.

Kako navodi, potezi premijer privremenih institucija u Prištini, ugrozili su bezbednost i Srba i Albanaca.

„Sve što je Kurti radio, opasnost je, ne samo za Srbe, već i za Albance, za čitavu Evropu i da to jeste politika 19. veka. Kurti nas je sve doveo na samu ivicu rata. Nije to uradio sam”, poručila je Brnabić.

Premijerka je ukazala na ignorantsko ponašanje zemalja EU.

„Imate Kfor i Euleks, koji ne rade svoj posao, ni prema Kumanoskom sporazumu. Oni ne štite Srbe ni južno ni severno od Ibra. Svakodnevno gledamo kršenje i Kumanovskog i Briselskog sporazuma. Verujem da će već danas predsednik Vučić dati više informacija o tome. Blizu smo odluke da prema 1244 zatražimo povratak naših snaga na KiM. Zato što su Srbi tamo fizički životno ugroženi. Uključujući i decu u vrtićima. Kurti rizikuje živote i Srba i Albanaca i svi gromoglasno ćute. Meni je to neverovatno. Mi imamo pravo i svu nameru da se određeni broj naših trupa. Mi imamo mnogo toga da izgubimo, Kurti nema ništa. Nema ni jednog investitora koji može da mu ode. Nezaposlenost je na instorijskom maksimumu”, rekla je Brnabić.

 

Izvor Politika, 9. decembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Giuliano Koren/Agenzia Fotogramma

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u