Blumberg: Šta god Evropljani pričali, Rusija će im i dalje biti glavni snabdevač gasom

„U slučaju da EU želi da očuva konkurentnost u sferi hemijske, prehrambene i teške industrije, njoj je onda potreban jeftin gas, a za Evropu nema jeftinijeg gasa od ruskog”, naveo je ekspert

Rusija ima šansu da povrati lidersku poziciju u isporukama gasa Evropi i da ponovo postane ključni snabdevač goriva u Evropskoj uniji, piše u članku za Blumberg kolumnista Havijer Blas.

„Koliko god se evropski lideri zaklinjali da se nakon okončanja ukrajinske krize neće vratiti uobičajenom poretku stvari, neizbežne geografske i tržišne realnosti mogu razuveriti čak i najodlučnije političare”, piše on.

Kolumnista navodi kao primer reči nemačkog političara iz pokrajine Saksonije Mihaela Krečmera, koji je prošlog meseca izjavio da su izjave da se zauvek odustane od ruskog gasa istorijski neuke i geopolitički netačne.

Blas pojašnjava da trenutno Berlin plaća za uvoz gasa 140 evra za megavat-čas, što je oko sedam puta više od proseka iz perioda 2010-2020. godine.

„U slučaju da EU želi da očuva konkurentnost u sferi hemijske, prehrambene i teške industrije, njoj je onda potreban jeftin gas, a za Evropu nema jeftinijeg gasa od ruskog”, naveo je ekspert.

Ranije je izvršni direktor Međunarodne energetske agencije Fatih Birol izjavio da će Evropska unija morati da plati dodatnih 100 milijardi evra 2023. godine, kako bi obezbedila energetsku bezbednost sledeće zime za zemlje koje sad nemaju ruski gas.

Pritom, agencija smatra da Rusija neće moći da nađe kupce za količine koje su potrebne Evropi, a koje organizacija procenjuje na 2,5 miliona barela dnevno.

 

Izvor Večernje novosti, 13. decembar 2022.

 

Naslovna fotografija: Vitaly Nevar/TASS

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u