Le Figaro: Egzodus evropskih fabrika u SAD

List ukazuje da je ovo „nova pretnja konkurentnosti celokupne evropske industrije” i dodaje da „neki to vide kao opasnost od novog talasa masovne deindustrijalizacije Evrope u interesu SAD”

Sve više evropskih proizvodnih kompanija odlučuje da prenese svoje investicije iz Evropske unije (EU) kako bi započele poslovanje u SAD.

Uticajni francuski list Le Figaro uz ovo je naveo da je za sve mamac postao američki Zakon o smanjenju inflacije koji obezbeđuje državne subvencije proizvođačima koji koriste ekološki prihvatljive tehnologije i posluju u SAD.

List ukazuje da je to „nova pretnja konkurentnosti celokupne evropske industrije, koja je u ovom trenutku već ozbiljno pogođena energetskom krizom” i dodaje:

„Neki to vide kao opasnost od novog talasa masovne deindustrijalizacije Evrope u interesu Sjedinjenih Država. Pogotovo što su SAD svom Zakonu o smanjenju inflacije pridodali Zakon o čipovima kojim subvencionišu industriju mikroprocesora u Sjedinjenim Državama”.

Šef Unije francuskih preduzetnika (Medef) Žofrua Ru de Bezie je 8. decembra je rekao da Sjedinjene Države imaju koristi od sukoba u Ukrajini, pošto su cene gasa i struje u toj zemlji i dalje stabilne, za razliku od Evrope, gde cene su, naprotiv, znatno porasle.

„Sve to ozbiljno utiče na konkurentnost evropskih proizvođača i daje prednost američkom tržištu, upozorio je i zatražio da EU preduzme mere za podršku biznisu slične američkom Zakonu o smanjenju inflacije”.

Evropski proizvođači se zaista sele u Sjedinjene Države zbog energetske krize, objavio je Volstrit džornal. Naveo je da to zbog povećanja cena gasa najviše čine evropske hemijske kompanije, proizvođači čelika i veštačkih đubriva.

 

Izvor Fakti, 14. decembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Tanjug/AP/Noah Berger

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u