Haos u Francuskoj nakon pobede nad Marokom: Sukobi u više gradova

Većih nereda je bilo u nekoliko gradova širom Francuske, a u Monpeljeu se dogodila tragedija kada je jedan vozač automobilom udario marokanskog dečaka koji je kasnije preminuo u bolnici

Širom Francuske navijači nacionalnog tima izašli su na trgove da uz pesme, zastave i pirotehnička sredstva proslave pobedu Francuske nad Marokom i plasman u finale Mundijala. To je izazvalo brojne incidente i sukobe sa navijačima Maroka, a najžešće tuče viđene su u Monpeljeu i Nici, izveštavaju francuski mediji.

Posle pobede francuskih fudbalera nad Marokom od 2:0 u polufinalu Mundijala, na ulicama i trgovima francuskih gradova navijači su proslavljali plasman u finale.

Oko 10.000 policajaca je mobilisano širom Francuske, jer su vlasti bile zabrinute zbog potencijalnih sukoba između pristalica francuskog nacionalnog tima i onih koji podržavaju Maroko, ali ni to nije pomoglo da se izbegnu incidenti.

Francuski mediji izveštavaju da je najveća proslava bila na Jelisejskim poljima u Parizu uz upotrebu brojnih pirotehničkih sredstava, ali je sve prošlo bez sukoba i većih posledica.

Međutim, većih nereda bilo je u drugim gradovima poput Avinjona, Nice i Monpeljea, u kome se dogodila tragedija kada je jedan vozač automobilom udario marokanskog dečaka koji je kasnije preminuo u bolnici.

„Četrnaestogodišnjak kojeg je udario automobil u Monpeljeu posle polufinala Svetskog prvenstva dovezen je u bolnicu u teškom stanju, ali je kasnije preminuo”, navodi se u saopštenju lokalne vlade.

Dečak je, navodno, bio u grupi navijača Maroka koji su probali da skinu zastavu Francuske sa automobila. Istraga je u toku.

Francuska policija je za samo sat vremena od završetka meča uhapsila 100 navijača u više gradova.

 

Izvor RTL/Le Figaro/BBC/RTS, 15. decembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Thibault Camus

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u