Zaključci okruglog stola „Kako do reintegracije KiM u sastav Srbije”

Prenosimo vam zaključke koje su učesnici okruglog stola pod nazivom „Kako do reintegracije Kosova i Metohije u ustavnopravni poredak Republike Srbije” jednoglasno usvojili

Učesnici okruglog stola pod nazivom „Kako do reintegracije Kosova i Metohije u ustavnopravni poredak Republike Srbije” saglasni su da zajednički usvoje sledeći zaključak:

  • Nedvosmisleno potvrđujemo da je pitanje Kosova i Metohije najvažnije državno, nacionalno, identitetsko i bezbednosno pitanje srpskog naroda čije se rešenje mora tražiti u okvirima Ustava Republike Srbije, Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i principa međunarodnog prava.
  • Ističemo da je svaki predlog rešenja kosovskometohijskog pitanja koji protivreči iznetim principima i pretpostavlja srpsko priznanje samoproglašene tzv. Republike Kosovo – na delu ili na celoj teritoriji južne srpske pokrajine – odnosno njen ulazak u UN, neprihvatljiv i kao takav ne može biti predmet bilo kakvih pregovora. Pozivamo državno rukovodstvo da kategorički odbaci svaki pokušaj nametanja rešenja koja podrazumevaju promenu međunarodno priznatih granica i izdvajanje teritorije AP KiM iz ustavnopravnog sistema Republike Srbije.
  • Napominjemo da Republika Srbija mora da insistira na doslednoj i celovitoj primeni Rezolucije 1244 SB UN, posebno onih delova koji obezbeđuju kontinuitet delovanja njenih institucija u pokrajini i garantuju prisustvo njenih policijskih i bezbednosnih snaga na teritoriji AP KiM, kako bi se osigurala bezbednost srpskog i drugog Srbiji odanog stanovništva i zaštitili interesi Srbije u pokrajini.
  • Imajući u vidu pogubnost Briselskog sporazuma i posebno njegove primene od strane vlasti Srbije, koje su se time odrekle prisustva države u Pokrajini, smatramo neophodnim poništenje ovog sporazuma. Pozivamo državno rukovodstvo da uz podršku saveznika Srbije i zemalja koje ne priznaju tzv. Kosovo pokrene ozbiljnu međunarodnu kampanju za za vraćanje pregovora o KiM pod mandat Saveta bezbednosti.
  • Pozdravljamo Projekat reintegracije Kosova i Metohije u ustavnopravni poredak Srbije, koji je sačinio Pokret za odbranu Kosova i Metohije, smatrajući ga primerenom i odgovarajućom polaznom osnovom za konkretizaciju ustavnog koncepta suštinske autonomije Kosova i Metohije unutar Srbije. Spremni smo da pružimo svoj doprinos tome da on preraste u ustavni predlog za donošenje posebnog zakona o Kosovu i Metohiji, kao što to predviđa čl. 182 Ustava Republike Srbije. Takođe, pozdravljamo napore Pokreta na daljoj konkretizaciji ideje o reintegraciji južne pokrajine u državnopravni poredak Srbije.
  • Apelujemo na sve državotvorne i patriotske političke snage u zemlji da pokažu maksimalnu odgovornost i opredeljenost za postizanje političkog i nacionalnog jedinstva po pitanju očuvanja KiM u sastavu Srbije.

U Beogradu, 14. decembra 2022. godine

Prenos okruglog stola možete pogledati ovde:

 

Izvor Pokret za odbranu KiM, 14. decembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Medija centar Beograd

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u