Rusija objavila snimak Avangarda; britanski list: Ovo je pretnja Zapadu

Putin je ranije tvrdio da „Avangard” napada „kao meteor” i da ga ne može zaustaviti nijedan postojeći protivvazdušni sistem. Nazvao ga je „novom vrstom strateškog oružja”

Rusija objavila novi snimak hipersonične rakete „Avangard”, koja je spremna za upotrebu, što britanski Dejli mejl tumači kao još jednu nuklearnu pretnju Zapadu.

Na snimku se može videti kako je oružje – koje prema ciljevima putuje brzinom 27 puta većom od brzine zvuka – spušteno u podzemni lansirni silos u region Orenburg u jugozapadnoj Rusiji, u blizini granice s Kazahstanom.

Ovaj projektil koji nosi hipersonično oružje s nuklearnom bojevom glavom ispaljuje se izvan Zemljine atmosfere pre nego što se spusti na bilo koju metu u svetu za manje od 30 minuta. Barem tako tvrdi Moskva.

Kao i za druge ruske hipersonične raketne sisteme, ruski predsednik Vladimir Putin tvrdi da Zapad nema načina da zaustavi ovaj projektil.

Današnje postavljanje projektila koji se kreće brzinom većom od 32.000 km na sat dolazi nakon tri uzastopna dana u kojima je Kremlj raspoređivao nuklearne projektile „Jars” u regionima Kaluga i Tver.

Ruski državni mediji u četvrtak su objavili video-snimak na kom se vidi kako se raketa „Jars”, koja može da nosi nuklearnu bojevu glavu i dosegne mete u celoj Evropi i u SAD-u, spušta u lansirni silos u bazi Kozelski, oko 250 kilometara južno od Moskve.

Putin je ranije tvrdio da „Avangard” napada „kao meteor” i da ga ne može zaustaviti nijedan postojeći protivvazdušni sistem.

Nazvao ga je „novom vrstom strateškog oružja”, koje je prvi put raspoređeno 2019. godine.

 

Izvor Jutarnji list/B92, 19. decembar 2022. 

 

Naslovna fotografija:

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u