Kurir: Amerikanci izgubili živce sa Kurtijem, spremaju mu zamenu

Iako se kao potencijalni Kurtijev naslednik pominje i bivši prištinski premijer Avdulah Hoti, upućeni tvrde da Bedžet Pacoli ipak ima veće šanse, piše list

Kosovski premijer Aljbin Kurti, koji ima sve manju podršku i u Prištini, ali i u zapadnim centrima moći, mogao bi u skorijem periodu da bude skinut s te funkcije. Kako se već šuška u diplomatskim krugovima, za njega je već i pronađena zamena, a najveće šanse da ga nasledi, prema nezvaničnim informacijama, ima donedavni ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli.

Naime, reklo bi se da i SAD i EU imaju sve manje živaca za Kurtija, koji i javno dobija packe zbog poteza koje vuče i kojima sve dublje destabilizuje situaciju na KiM i onemogućava nastavak dijaloga s Beogradom. Istovremeno, kao najizvesnija opcija za njegovu zamenu istakao se Pacoli, koji se kao nekadašnji šef diplomatije pokazao kao saradljiviji, a nisu tajna ni njegovi dobri odnosi sa američkim zvaničnicima. Iako se kao potencijalni Kurtijev naslednik pominje i bivši prištinski premijer Avdulah Hoti, upućeni tvrde da Pacoli, predsednik Alijanse za novo Kosovo, ipak ima veće šanse.

Pacoliju je, makar prema novijim izjavama, ekonomska saradnja prioritet, a takva politika je u skladu sa onim što je američka administracija stavljala u prvi plan kada je reč o odnosima Beograda i Prištine.

Pacoli, naime, smatra da rešenje krize na severu KiM leži u stvaranju ekonomskog blagostanja za sve. On je na Tviteru napisao da su državni sekretar SAD Entoni Blinken, kao i američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer prava adresa.

– Rešenje krize na severu Kosova trebalo bi da bude stvaranje ekonomskog blagostanja za sve. Blinken i Hovenijer su prava adresa. Stvoriti slobodnu ekonomsku prekograničnu zonu. Tu je Ahilova peta! Moja vizija se fokusira na ekonomska, a ne politička rešenja – napisao je Pacoli.

Uloga

Komentarišući mogućnost zamene Kurtija Pacolijem, spoljnopolitički komentator Boško Jakšić podseća kako je kosovski premijer bio lako smenjen marta 2020, kada se opirao poslušnosti.

– Činjenica je da sada, pre svega SAD, postaju sve nezadovoljnije Kurtijevim maksimalističkim zahtevima i nespremnosti na kompromis, odbijanjem da sprovede odluku o formiranju ZSO… A Kurtuijeva politička sudbina zavisi samo od njega, odnosno, ako bude ovako nastavio, zaista nema političku budućnost jer i EU i SAD hoće da se kosovski problem što pre završi. To znači da oni pritiskaju na obe strane i Kurti više nije u poziciji da ga ti pritisci zaobilaze – kaže Jakšić.

Ukazuje i da bi, ko god došao na Kurtijevo mesto, poučen njegovim primerom, bio više nego poslušan.

– Jednostavno je u pitanju uloga koju Pacoli ili neko treći samo treba da odigra – konstatovao je Jakšić.

 

Izvor Kurir, 20. decembar 2022.

 

Naslovna fotografija: Armend Nimani/AFP

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u