MMF odobrio Srbiji stendbaj aranžman od 2,4 milijarde evra

Siniša Mali je istakao da će deo sredstava biti usmeren za ublažavanje posledica krize, a deo će služiti kao mera predostrožnosti, u slučaju daljih ekonomskih poremećaja

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda odobrio je Srbiji stendbaj aranžman u iznosu od 290 odsto kvote naše zemlje u MMF-u, što je oko 1,89 milijardi specijalnih prava vučenja, odnosno oko 2,4 milijarde evra, saopštila je Narodna banka Srbije.

Novi stendbaj aranžman predstavlja podršku dogovorenom ekonomskom programu Srbije u naredne dve godine a deo od ukupnog iznosa sredstava biće povučen tokom 2022. i 2023. godine, dok će se preostali deo tretirati kao sredstva iz predostrožnosti.

Istovremeno, Odbor izvršnih direktora MMF je ocenio dosadašnje reakcije politike u Srbiji i očekivanja u pogledu aranžmana.

Nadovezujući se na postignute rezultate i reformsku agendu, novi aranžman sa MMF je zamenio postojeći Instrument za koordinaciju politike, uz odgovarajuća prilagođavanja makroekonomske politike kojima se uvažavaju aktuelni izazovi na globalnom nivou.

Ciljevi ekonomskog programa Srbije za period 2023–2024. godine koji su podržani novim stendbaj aranžmanom odnose na očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, dodatnu podršku finansiranju aktuelnih i potencijalnih platnobilansnih i fiskalnih potreba u uslovima izazova u svetskom ekonomskom okruženju, nastavak jačanja domaće privrede i njene otpornosti sprovođenjem strukturnih reformi, posebno u energetskom sektoru.

Prilikom donošenja odluke o odobravanju aranžmana, izvršni direktori MMF-a su ocenili da se Srbija u dužem periodu dokazala kao zemlja dobrih makroekonomskih performansi, podržanih MMF-ovim Instrumentom za koordinaciju politike, stoji u saopštenju Narodne banke.

Takođe su ocenili da se privreda Srbije brzo oporavila od pandemije virusa korona, a da su nosioci politika pravovremeno započeli konsolidaciju u cilju ponovne izgradnje odbrambenih mehanizama.

Istakli su globalne inflatorne pritiske, slabe izglede rasta naših ključnih trgovinskih partnera, kao i visoke svetske cene energenata, kao ključne rizike, ali i naveli da Srbija i dalje ima snažne makroekonomske politike.

Istakli su i da su u Srbiji već sprovedene mere kako bi se ovi rizici ublažili, ali da aktuelni uslovi zahtevaju dodatne odbrambene mehanizme, na čemu nosioci politika i rade, a što će i aranžman podržati.

MMF ocenjuje da je zatezanje monetarne politike Narodne banke Srbije u uslovima prenosa globalnih inflatornih pritisaka bilo pravovremeno i adekvatno, kao i da su restriktivna monetarna i fiskalna politika neophodne radi držanja inflacije pod kontrolom i očuvanja relativne stabilnosti deviznog kursa dinara.

Prema makroekonomskom okviru Srbije za 2022–2024. godinu, Odbor izvršnih direktora projektuje popravljanje u svim oblastima, što se vidi kroz postepeno vraćanje na pretpandemijsku putanju rasta, dalje jačanje fiskalnih pokazatelja, uz zadržavanje visokih kapitalnih investicija, očekivano suzbijanje inflatornih pritisaka i jačanje eksterne pozicije zemlje.

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković je istakla da je obuzdavanje inflacije prioritet broj jedan za nosioce politika širom sveta, ali je važno da se odredi i prava mera reakcije.

„U Srbiji to radimo postepenim, ali kontinuiranim zaoštravanjem monetarnih uslova, koje smo započeli u oktobru prošle godine, čime uvažavamo činjenicu da inflatorni pritisci dolaze od faktora sa strane ponude i istovremeno se vodi računa i o rastu privredne aktivnosti”, navela je ona, prenosi Tanjug.

Dodala je da i ovog puta MMF ističe značaj relativne stabilnosti kursa dinara za ukupnu makroekonomsku stabilnost zemlje, a rekordne devizne rezerve, uz punu koordinaciju pravih politika i proaktivno delovanje, koje i MMF prepoznaje, ostaće jedan od stubova sprovođenja naše ekonomije i kroz ovu krizu.

 

Izvor Politika, 20. decembar 2022. 

 

Naslovna fotografija:

 

Mali: Deo kredita od MMF-a ide za ublažavanje krize

Ministar finansija Siniša Mali je podsetio da je tokom Misije MMF-a u oktobru dogovoreno da se aktuelni Instrument za koordinaciju politike zameni dvogodišnjim stendbaj aranžmanom ukupne vrednosti oko 2,4 milijarde evra, od čega će deo sredstava biti usmeren za ublažavanje posledica krize, a deo će služiti kao mera predostrožnosti, u slučaju daljih ekonomskih poremećaja.

„To je podrška dogovorenom ekonomskom programu i za nas znači očuvanje stabilnosti i dodatnu sigurnost”, ocenio je Mali, prenosi Ministarstvo finansija u saopštenju.

Dodao je da je zvanična potvrda Odbora izvršnih direktora MMF-a o odobravanju ranije dogovorenog stendbaj aranžmana Srbiji odlična vest za nas i da predstavlja kontinuitet saradnje naše zemlje sa ovom važnom međunarodnom institucijom.

„Ovakva odluka borda je bila očekivana nakon dvonedeljnih razgovora sa stručnjacima MMF-a u Beogradu, tokom kojih su se uverili u stanje srpskih javnih finansija i našu rešenost da reforme privedemo kraju”, rekao je Mali.

On je istakao da ceni opredeljenost MMF-a da bude podrška Srbiji tokom aktuelne krize, podrška u očuvanju do sada postignutih rezultata i podstrek da što bezbolnije prođemo kroz ovaj, kako je rekao, turbulentan period.

Naglasio je da je novi aranžman i sigurnost da Srbija neće stati sa strukturnim reformama, s fokusom na veća ulaganja u sektor energetike, koji je i jedan od generatora svetskih ekonomskih nestabilnosti.

„U prethodne tri godine smo sa više od devet milijardi evra pomogli privredu i građane. Želimo da nastavimo da budemo stub oslonca privrednoj aktivnosti, ali i očuvanju životnog standarda građana. Drugačiji je narativ u kom se borimo sa novom krizom i to je dobro i daje nadu da ćemo lakše prebroditi izazove koji nas čekaju”, objasnio je Mali.

Podsetimo, iz kabineta guvernerke NBS je u ponedeljak potvrđeno da je Odbor izvršnih direktora MMF, na sastanku održanom 19. decembra, odobrio Srbiji stendbaj aranžman u iznosu od 290 odsto kvote naše zemlje u MMF-u u trajanju od 24 meseca, kao podršku dogovorenom ekonomskom programu.

 

Izvor N1, 20. decembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Sava Radovanović/nr

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u