Kurti: Vučić krši njemu dragi Briselski sporazum

Aljbin Kurti je rekao da Aleksandar Vučić krši sporazum iz 2013. pozivajući zemlje članice EU da se usprotive članstvu tzv. Kosova u ovoj organizaciji

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je večeras da predsednik Srbije Aleksandar Vučić krši sporazum iz 2013. pozivajući zemlje članice Evropske unije da se usprotive članstvu Kosova u ovoj organizaciji.

Kurti je na objavi u fejsbuku poručio da Srbija nikada neće moći da spreči Kosovo da postane članica EU.

„Predsednik i vlada Srbije ostali su usamljeni u protivljenju zvaničnoj prijavi Republike Kosovo za članstvo u EU. Slanjem pisama državama članicama EU u kojima ih poziva da se suprotstave našoj aplikaciji za članstvo u EU, Vučić otvoreno i eklatantno krši svoj dragi sporazum iz 2013. (Sporazum Tači-Dačić, 19. april 2013.) koji je u tački 14. predviđao odustajanje od protivljenja i opstrukciju članstva Kosova u EU”, napisao je Kurti.

Kosovski premijer ocenjuje da je za njega jedina vrednosna tačka u tom sporazumu tačka 14, jer samo ona obezbeđuje demokratsku, liberalnu i miroljubivu budućnost obe zemlje u EU.

„Upravo zbog takvog sadržaja Srbija tako otvoreno krši takvu obavezu”, napisao je Kurti.

On je zahvalio državnim zvaničnicima koji su pomogli u pripremi procesa prijave za članstvo u EU, kao i međunarodnim zvaničnicima koji su podržali aplikaciju.

Kosovo je 15. decembra predalo u Pragu zahtev za status države kandidata u EU.

Španija se jedina država koja se do sada otvoreno protivi kandidaturi Kosova.

 

Izvor BETA/Danas, 20. decembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u