Vučić: Nemačka želi slepu poslušnost, cilj im je dominacija na Balkanu

On je rekao da je nemački ambasador Jorn Rode od ranije poznat po antisrpskim stavovima i da, umesto da odgovor na naš zahtev dobijemo od Kfora, dobijamo ga od političara – i to naročito iz Nemačke

Srbija ne podržava eventualni transfer turskih dronova Bajraktar ​​na Kosovo – rekao je Aleksandar Vučić.

U intervjuu Pinku dodatno je objasnio: „Kada Turci kažu da će dati Bajraktar ​​Prištini, to nije laka ni dobra vest za nas, naprotiv. Veoma poštujemo predsednika Erdogana, ali to će nesumnjivo uticati na naše odnose”.

Naglasio je da Srbija mora da bude spremna da brani svoje nacionalne interese, što podrazumeva jačanje odbrambenog potencijala zemlje, uključujući dronove-kamikaze i druge letelice.

Prethodno je naveo da je nemački ambasador u Prištini, Jorn Rode, koji je rekao da barikade na severu KiM moraju da budu uklonjene do katoličkog Božića, od ranije poznat po antisrpskim stavovima i da, umesto da odgovor na naš zahtev za vraćanje srpske vojske i policije na KiM dobijemo od Kfora, dobijamo ga od političara – i to naročito iz Nemačke.

Nemački ambasador u Prištini: ZSO ne sme ugrožavati suverenitet Kosova

Na pitanje da li ga je Rode na neki način „progutao tom izjavom”, Vučić je rekao: „Nisam primetio da nas je neko progutao, malo smo krupniji zalogaj. Suviše bi im stomak porastao da nas progutaju u ovom trenutku”.

Podsetio je da je Srbija podnela zahtev za povratak snaga bezbednosti na sever KiM u skladu sa Kumanovskim sporazumom, Rezolucijom 1244 i Poveljom UN, i u partnerskim odnosima sa NATO, bez želje da izaziva sukobe.

„Ne mora da bude reč o razminiranju, već može da bude reč o čuvanju naših verskih objekata, ustanova i institucija i može da bude reč o čuvanju adminstirativnih prelaza, jer smo sigurni da bi tenzije bile mnogo manje da su naše snage bezbednosti na Jarinju i Brnjaku”, istakao je Vučić.

„Ali, umesto da dobijem odgovor od Kfora, počeli smo da dobijamo odgovore od svih političara, a najviše iz Nemačke”, kazao je Vučić i dodao da je prvo to stiglo od nemačke ministarke spoljnih poslova, pa preko ambasadora u Prištini koji se meša u sve.

„Do toga da je Anke Konrad rekla u Beogradu da je to potpuno neprihvatljivo za nemačku stranu, pa se pitam da li su oni postali komandanti Kfora ili su postali članica SB UN, jer smo mi mogli to u drugoj instanci da zahtevao od SB, kao od onoga koji je izglasao tu rezoluciju. Nisam na kraju razumeo kakve to sve veze ima sa Nemačkom. Očigledno da Nemačka to smatra svojim prostorom i želi punu dominaciju na Balkanu i samo ako ste potpuni poslušnik možete da budete pomilovani po glavi i ništa više od toga”, rekao je Vučić.

Nemačka ambasadorka: Rezolucija 1244 ne daje osnov za povratak srpskih snaga na KiM

Kaže da je izjava Rodea opasna i da je svakako pretnja srpskom narodu.

„Postavlja se nekoliko pitanja za svakog Rodea: zar mu nije bilo lakše da ih zamoli da posle 10 godina formiraju ZSO, nego da je vi pravite preko vaših NVO, već srpski upravljački tim koji je određen Briselskim sporazumom da to radi, a ne po htenjima Nemačke? Zar vam nije bilo lakše da kažete posle 11 ili 12 dana gde je Pantić i šta je sa Adžićem? Kako pre devet godina nisu znali da je Trajković tobož činio ratne zločine, a kada je napustio kosovsku policiju ste se setili da je to činio”, poručio je Vučić.

Vučić je zapitao Rodea i druge: kako nisu primetili da već godinu dana traje protivzakoniti pritvor za Bratislava Nikolića iz Štrpca i još petoricu ljudi? Pitao je Rodea i da li zna da se protiv 99 ljudi zaposlenih u opštini Štrpce vodi postupak za podrivanje ustavnog poretka tzv. Kosova, i protiv Dalibora Jevtića jer je samo okačio srpsku zastavu na zgradi opštine?

„Da li je to taj fantastični pravni poredak koji toliko hvale i ta vladavina prava? Zar nije bilo lakše da pokažete dobru volju prema srpskom narodu, umesto što pretite Srbima?”, naglasio je Vučić.

Na pitanje šta ćemo mi da uradimo, rekao je da nemamo kud, jer su nas saterali u ćošak. Kako je rekao, „naš manevarski prostor je da pokazujemo jedinstvo, odlučnost i zajedništvo”.

„I to ćemo da radimo, nemam nikakvu dilemu, znao sam oduvek da neko snažno podupire Kurtija u svakodnevnom izmišljanju problema i incidenata. Sad smo sve videli, shvatili i razumeli, naše je da budemo uz svoj narod i bićemo”, poručio je Vučić.

 

Izvor Fakti, 21. decembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Michael Kappeler/dpa

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u