N. Jović: Metode hibridnog rata, lični primer

„Prethodna kampanja je rezultovala time da mi je zabranjen ulazak u BiH, a podlogu za tu zabranu su kroz medijsku hajku pripremili i utabali upravo plaćenici i megafoni globalizma iz 'naših' medija”

Svako ko me iole bolje poznaje zna da gotovo nikad ne kukam, ne žalim se na ovo ili ono, ne govorim kako mi je nešto teško, naporno, kako mi ovo ili ono smeta, ide na živce, radi protiv mene… Međutim, ovde je sada u pitanju nešto mnogo veće i ozbiljnije od mene samog, gde se ja samo koristim kao propagandno oruđe za diskreditaciju i zloupotrebe onih koji vode koordinisani hibridni rat protiv Srba i Rusa. Stoga: „Ako sam pozvan da se branim – ja ću ćutati, ako sam pozvan da branim istinu – ja ću govoriti!” – Sveti Vladika Nikolaj Velimirović

Pa da počnem. Prvo, posle tribine „SVO uživo” koja se održala šestog septembra u Ruskom domu u Beogradu, gde sam sa kolegama ratnim reporterima Igorom Damjanovićem i Filipom Egeljićem govorio o našim novinarskim iskustvima iz Novorusije, javila mi se (d)novinarka Radija Slobodna Evropa (uzev u obzir namenu i način delovanja ove institucije preciznije bi bilo reći plaćeni propagandista), izvesna Sonja Gočanin, zainteresovana da mi postavi nekoliko pitanja o ovoj tribini i uopšteno mom novinarskom i svakom drugom angažovanju vezanom za Donbas.

Ja, iz najbolje namere, ali ekstremno naivno, nije me sramota da priznam, pristajem da odgovorim na nekoliko pitanja, vodeći se logikom da ako će taj tekst već biti to što je na kraju i bio (obična propagandna bljuvotina, ispunjena polupismenim poluinformacijama, spinovima, insinuacijama, dezavuisanjima, huškanjima i svim ostalim iz arsenala globalističkih korporativnih gebelsovskih medija) da makar kažem koju reč u svoju odbranu, braneći tako istinu i pravdu, ovu tribinu, Ruski dom, SVO, Donbas, Srbe i Ruse…

Naravno, moja naivnost je grubo zloupotrebljena, tako da su moje reči odbrane ispale potvrda optužnice koja se izvodi u celom tekstu protiv mene i svega ostalog, gde su one iskorišćene kao potvrda svih navoda i optužbi dotične Sonje. Kako to izgleda, možete pročitati ovde.

Međutim, ovaj tekst sam po sebi nije toliko značajan, koliko je poslužio kao povod da se započne sinhronizovana kampanja protiv mene i svega što zastupam i branim. Tako su brojni slični mediji odmah preneli tekst na svoje sajtove. Ova kampanja je rezultovala time da mi je svega nekoliko dana kasnije zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu, pošto su i određeni mediji iz Federacije preneli ovaj tekst i pošto je stigla komanda bezbednosnim strukturama BiH (u potpunosti pod kontrolom Zapada, naročito Britanaca i Amerikanaca) da mi (kao i brojnim pre i posle mene) se zabrani ulazak u tu zemlju. A podlogu i osnovu (legitimizaciju) za tu zabranu su kroz medijsku hajku pripremili i utabali upravo ovi plaćenici i megafoni globalizma iz „naših” medija.

Novinaru Nikoli Joviću zabranjen ulazak u BiH

Potom su delovi iz tog teksta iskorišćeni da se mojoj malenkosti posveti čak pola stranice u izveštaju špijunskog i potkazivačkog „DFC” (Digitalno-forenzičkog centra) iz Podgorice, koga finansira ambasada SAD u Crnoj Gori, u izveštaju „Čija je naša ekstremna desnica” gde su u „ruski maligni uticaj” svrstali vladiku Metodija, balkanski ogranak Kozačke organizacije, kolegu Igora Damjanovića kao i organizaciju Crnogorsko-ruskog prijateljstva „Sveti Georgije“ i promociju moje knjige.

„Indikativno je i djelovanje Društva crnogorsko-ruskog prijateljstva Sveti Georgije, koje osim što sarađuje sa Ambasadom RF u Crnoj Gori, služi kao platforma za promovisanje knjiga Nikole Jovića, osuđenog pred Višim sudom u Beogradu za učešće u ratu u Donbasu, kada je kao devetnaestogodišnji dobrovoljac ratovao na ruskoj strani. Joviću je nedavno zabranjen ulaz u BiH zbog toga što predstavlja prijetnju za bezbjednost te zemlje”. Ceo izveštaj pročitajte ovde, nasmejte se malo.

Mislio sam da je to trasiranje puta da mi se zabrani ulazak u Crnu Goru, međutim, srećom to se (makar ne još uvek) nije dogodilo. Ali ovo što sledi se dogodilo.

Nova, agresivnija i (po moju bezbednost, pa i život) opasnija sinhronizovana kampanja. Ove nedelje sam boravio na KiM kao novinar, dopisnik međunarodnog servisa ruskog državnog medija „Raša Tudej” na engleskom jeziku, kao što sam na KiM u istom svojstvu bio više puta od leta do danas, prateći aktivno situaciju i na terenu i iz Beograda, izveštavajući svoju redakciju, a preko toga i veliki deo svetske javnosti o svemu što se dešava(lo) u našoj južnoj pokrajini.

I tako meni 14. decembra stiže poruka na Fejsbuku od Sonje Gočanin. Kaže poslala mi je na mejl nekoliko pitanja i da odgovorim do kraja dana na njih ako mogu. Kakva su pitanja pogledaćete na slici u prilogu. Blaže vas ispituju u policijskoj stanici kad napravite neki ozbiljan prestup. I sad povežite ova pitanja sa Sonjinim tekstom o tribini u Ruskom domu iz septembra, mojoj zabrani ulaska u BiH, izveštaju „DFC”…

Pitanja novinarke Sonje Gočanin ispred Radija Slobodna Evropa iz Beograda (Foto: Fejsbuk/Nikola Jović)

Naravno da sam joj odgovorio da mi ne pada napamet da više na bilo koji način sarađujem sa njom i njenima. Međutim, to je nije sprečilo da mi ipak posveti jedan lep tekst.

Ovde se brutalnije i direktnije obračunava sa mnom i ne samo to, nego u trenutku dok se ja nalazim u Kosovskoj Mitrovici, prepunoj pripadnika tzv. kosovske policije (gotovo isključivo albanske nacionalnsti, pošto su svi Srbi pre mesec dana napustili njene redove), ROSU specijalaca, kao i raznih neidentifikovanih, maskiranih, naoružanih lica, u trenutku kada dnevno uhapse barem jednog Srbina za neki izmišljeni zločin, a isplivavaju Kurtijevi spiskovi Srba za hapšenje, dok su barikade širom severa KiM a situacija u pokrajini krajnje napeta, ona u tekstu saopštava kako su „pitali” (a zapravo obavestili) tzv. kosovsku policiju (u njenoj centrali u Prištini) da li znaju da sam ja na KiM, kad i kako sam ušao, da li znaju da sam bio u Donbasu, da radim za RT (pre nekoliko meseci su ruski novinari na KiM uhapšeni, držani danima i maltretirani pre deportacije, Rusima se zabranjuje ulazak na KiM, progoni se sve što ima veze (čak i kad nema veze) sa Rusima…), da li mi je zabranjen ulazak u KiM, da li sam prekršio neki zakon tzv. Kosova i svašta drugo, time svesno i sadistički priželjkujući naravno da mi se nešto loše desi; da me uhapse, odvedu u zatvor, muče, maltretiraju, ispituju, potom deportuju i zabrane mi ulazak na KiM (kao brojnim drugima pre).

Ovaj tekstu od naslova nadalje „navlači” na laži i propagandne spinove; dovodi se u vezu moje učešće u ratu u Ukrajini od pre 7 godina – za koje sam osuđen u međuvremenu i kaznu sam pošteno odslužio – sa mojim prisustvom na barikadama na severu KiM pre nekoliko dana, kako bi se diskreditovalo srpsko pružanje otpora Kurtiju kao deo „ruskog malignog uticaja”, a ja predstavio kao ruski špijun, čime se ponovo direktno meni kao običnom novinaru crta meta na čelu u ovom napetom i bezbednosno osetljivom trenutku.

Mala digresija: Sonja, naslov ti je nepravilan, ako si napisala „Osuđeni borac u Donbasu na barikadama na severu Kosova”, to znači ili da sam osuđen u Donbasu (a nisam, osuđen sam u Srbiji) ili da sam u tom trenutku i u Donbasu i na barikadama i na severu KiM (a nisam, bio sam tada samo na barikadama na severu KiM; teleport još uvek nisam izmislio, niti mogućnost da budem na dva mesta u isto vreme). U ovom slučaju se i te kako po jutru dan poznaje, pa je od naslova nadalje sve teški (ali svesni i dobro plaćeni) promašaj i obična (ali po mene i moju bezbednost opasna) kleveta.

I onda po istom mehanizmu njen tekst prenose svi ostali globalistički mediji u Srbiji i regionu, uključujući i nekoliko albanskih sa KiM (čime se ponovo žestoko ugrožava moja bezbednost i Albanci faktički pozivaju, ako već to neće njihova policija i ROSU, da se reše ovog „Vagnerovca” koji vršlja po barikadama (iako sam tu u svojstvu novinara, ali kao da je to Sonji ili bilo kome drugom bitno, dok to pokušaš da objasniš besnoj rulji koja dolazi po tvoju glavu već ti drže 40-odnevni pomen). Linkove možete naći ovde, ovde, ovde i ovde.

Albanski mediji sa KiM su takođe preneli (ovde i ovde). Prevod ovog drugog teksta će biti okačen među slikama.

Vest je preneo na tviteru i britanski „novinar“ i njihov „stručnjak” za Balkan i borbu protiv ruskog i srpskog malignog uticaja na Balkanu, izvesni Danijel Smit:

 

Kao i jedan „duhoviti” nalog, koji me je optužio da sam „Vagnerovac” (tvit je u međuvremenu obrisao, okačiću „skrinšot”).

Skrinšot tvita u kome se autor teksta Nikola Jović naziva „Vagnerovcem” (Foto: Fejsbuk/Nikola Jović)

Da zaključim, na osnovu ličnog primera kako deluju okupatorske strukture na našim prostorima: prvo vas njihovi „novinari” progone, špijuniraju, ispituju, drže na radaru, fabrikuju priče i izmišljotine protiv vas; potom njihova koalicija medija iste sadržine, agende (često i vlasništva) sinhronizovano prenosi te tekstove protiv vas; potom njihove „nevladine” organizacije to koriste kao osnovu da vas povežu sa kim god hoće i žele; potom vam njihove bezbednosne strukture (pošto imaju već formiran alibi i obaveštene su od strane dežurnih špijuna, plaćenika i potkazivača sa novinarskim i NVO akreditacijama) uručuju zabrane ulaska na neku okupiranu teritoriju gde vrše vlast u ime zapadnih kolonizatora, hapse vas, maltretiraju, tuku, progone, deportuju…

Međutim, nisu me uplašili i ne plašim ih se, naprotiv. Kao i u svim prethodnim situacijama, njihovo delovanje protiv mene mi je s jedne strane pokazatelj koliko sve što radim ima efekta i odjeka i koliko ih to sve plaši, a sa druge mi je to apsolutna potvrda da isto tako nastavim i dalje, kao što i planiram. Javno ću i dalje iznositi sve njihove propagandne spinove, bljuvotine, izmišljotine, laži, prevare, poluistine, neistine, insinuacije, relativizacije, huškanja, fotografije (pošto oni slobodno iznose u tekstovima moje fotografije koje kačim) i na svaki mogući način, mirno, kulturno i demokratski, ću nastaviti borbu protiv njih.

Jer, nije bitno kolika sila ide protiv nas (a ide trenutno najveća svetska sila), već kolika je svetinja koju branimo (a ta svetinja je nešto najveće i najvrednije što imamo). Srećno vam navečerje Svetog Nikolaja čudotvorca Mirlikijkog, mog sveca zaštitnika, krsne slave moje porodice i mog imendana, sveca po kom sam dobio ime, koje znači „narod pobeđuje”. Srećna slava svima koji slave, živi i zdravi bili i neka naš narod ponovo pobedi sve one koji mu žele nestanak. I neka bude borba neprestana.

Do konačne pobede. Živela Srbija!

 

Autor Nikola Jović

 

Izvor Fejsbuk Nikole Jovića, 18. decembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/Jutarnji program TV Happy

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u