SAD izdvojile 55,5 miliona dolara za borbu protiv ruskog uticaja u Srbiji

U izveštaju Fonda o borbi protiv ruskog uticaja (CRIF) se navodi da su SAD za Srbiju izdvojile 55,5 miliona dolara, za KiM 61,1 milion dolara, za BiH nešto više od 80 miliona dolara, a za Crnu Goru 50 miliona

Inspektorat američkog Stejt departmenta objavio je izveštaj Fonda o borbi protiv ruskog uticaja (CRIF), u kome se navodi da su SAD potrošile više od milijardu dolara od 2017. godine do sada za finansiranje nevladinih organizacija, medija i drugih organizacija i programa koji se suprotstavljaju ruskom uticaju.

U izveštaju koji je objavljen na sajtu Stejt departmenta navodi se da je najveći deo tih sredstava – 621,5 miliona dolara – izdvojen za finansiranje organizacija i programa u istočnoj Evropi, za zemlje Višegradske grupe (V4) kojima pripadaju Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska, a za balkanske zemlje 454 miliona dolara.

Prema podacima iz Izveštaja, 55,5 miliona dolara opredeljeno je za organizacije u Srbiji, a za one koje se nalaze na KiM 61,1 milion dolara.

SAD su za Bosnu i Hercegovinu opredelile nešto više od 80 miliona dolara, Severnu Makedoniju 67,4 miliona, za Crnu Goru 50 miliona.

Za Bugarsku je izdvojeno 47,7 miliona, Sloveniju 40,3, Albaniju 39 miliona, Hrvatsku 11,4, a za Grčku 0,7 miliona dolara, navodi se u Izveštaju.

Kako se objašnjava, programi Fonda dizajnirani su kako bi se postigli ciljevi Zakona o suzbijanju uticaja američkih protivnika kroz sankcije i pružila inostrana pomoć zemljama podložnim „uticaju i agresiji Ruske Federacije koje nemaju ekonomske mogućnosti da joj se efikasno odupru”.

 

Izvor Tanjug/RTS, 22. decembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Samuel Corum/Getty Images

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u