Forbs: Rusi znaju da „Patriot” ima Ahilovu petu

Kako napominje autor, njihova upotreba u velikom broju omogućava otkrivanje mesta gde se nalazi sistem PVO, a to znači da ako Rusi otkriju položaj „Patriota” – imaju dovoljno vremena da ga napadnu i unište

Američki sistema protivvazdušne odbrane „Patriot” ima Ahilovu petu a to je je njegova slaba mobilnost. Rusi to znaju i mogu da iskoriste za njegovo neutralisanje. Uz tu činjenicu postaje jasno zašto je Vladimir Putin delovao krajnje sigurno kada je poručio da će ruske snage uništiti „Patriot”.

Naime, za upravljanje jednom baterijom spomenutog raketnog sistema, potrebne su samo tri osobe. Ali, čak 90 vojnika i više od sat vremena je neophodno za premeštanje baterije i postavljanje na drugom mestu, piše kolumnista Forbsa Pol Idon.

Kako napominje autor, malo je verovatno da će Ukrajina koristiti ovaj sistem za suzbijanje bespilotnih letelica, jer njihova upotreba u velikom broju omogućava otkrivanje mesta gde se nalazi sistem PVO. To znači da ako Rusi otkriju položaj „Patriota”, imaju dovoljno vremena da ga napadnu i unište.

Putin o američkim sistemima Patriot: „Skrckaćemo ih 100 odsto”

„Patriot” je prilično star sistem koji datira iz sredine sedamdesetih godina. Razvoj je počeo 1976. godine i prvobitno je bio zamišljen kao protiv-avionsko oružje. U upotrebu je ušao 1984. godine a od 1988. se koristi i kao protiv-raketni sistem.

„Patriot” je prvi put je upotrebljen 1991. u Zalivskom ratu kada je, navodno, uništio više od 40 iračkih raketa tipa „skad”. Ponovo je korišten tokom invazije na Irak 2003. godine a Izraelci su uspeli sa njim da obore dva drona koji su pripadali Hamasu. Najveći uspeh je zabeležen 23. septembra 2014. godine kada je, takođe, Izrael oborio sirijski avion tipa Suhoj Su 24 koji je ušao u vazdušni prostor Golanske visoravni.

Sistem koji će biti isporučen Ukrajini uključuje jednu bateriju. Obuka posada najverovatnije će biti obavljena u Nemačkoj i predpostavlja se da će jedna raketa koštati oko četiri miliona evra.

„To je stari sistem i ne radi tako dobro kao naš S-300. Gube vreme i odlažu kraj konflikta”, rekao je tim povodom Vladimir Putin.

 

Izvor Politika, 26. decembar 2022.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Ints Kalnins

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u