Patrijarhu srpskom Porfiriju zabranjen ulaz na KiM, Kurti postavlja uslove

Kako prenose mediji, glavni uslov koji je stavljen pred patrijarha je da javno osudi barikade na severu Kosova i „kriminalne strukture na severu”

Takozvana Vlada Kosova poslala je juče mejl preko svog oficira za vezu iz Prištine kojim odbija posetu patrijarha Porfirija i postavlja pred poglavara SPC tri uslova kako bi mu poseta bila odobrena, pokazuje mejl do kog je došao Kosovo onlajn.

Kako se navodi u dopisu, glavni uslov koji je stavljen pred patrijarha je da javno osudi barikade na severu Kosova i „kriminalne strukture na severu”.

„U vezi sa zahtevom za posetu Patrijarha Srpske pravoslavne crkve Republici Kosovo, najavljenu za 26-28. decembar 2022. godine, obaveštavamo da je Vlada Republike Kosovo svesna da su članovi Srpske pravoslavne crkve poslednjih dana aktivno uključeni u pružanje podrške kriminalnim grupama koje održavaju barikade na severu Republike Kosovo već više od 16 dana. Shodno tome, sveštenik hrama Svetih apostola Vartolomeja i Varnave u Rakovici kod Beograda, gospodin Predrag Popović, pre nekoliko dana je javno priznao da je ulaskom u Republiku Kosovo posetio demonstrante na barikadama u Leposaviću, ilegalno alternativnim putevima kako bi – kako je naveo – izbegao patrole KFOR-a”, stoji u pismu Prištine.

Dalje navode da tzv. Vlada Republike Kosovo prati izveštaje o otmici šest kosovskih državljana srpske nacionalnosti od strane bezbednosnih agenata Srbije, nedavno, na severu Republike Kosovo. Shodno navedenom, tzv. Vlada Republike Kosovo očekuje od Srpske pravoslavne crkve da osudi ovakva dela, kao preduslov za odobrenje zahteva za posetu – stoji u dopisu prištinskog oficira za vezu.

 

Izvor Kosovo onlajn, 26. decembar 2022. 

 

SPC reagovala na zabranu patrijarhu Porfiriju

Patrijarha Porfirija, koji je po redovnom programu trebalo danas u popodnevnim časovima da stigne u sedište SPC, manastir Pećku Patrijaršiju, na administrativnom prelazu Merdare zaustavile su prištinske vlasti i rekle da mu je zabranjen ulazak u pokrajinu, saopštila je SPC i poručila da je takva odluka nerazumna i neprihvatljiva.

Kako je navedeno, sa stanovišta ljudskih prava i verskih sloboda bilo kog čoveka, ovakva odluka je nerazumna i apsolutno neprihvatljiva i SPC poziva da se poštuju osnovna prava i sloboda srpskog naroda i njegova crkva na Kosovu i Metohiji.

U saopštenju se navodi da Patrijarh apeluje na one faktore koji imaju realnu vlast na Kosovu i Metohiji da, u skladu sa njihovim proklamovanjem ljudskih prava i sloboda, na delu pokažu da takvih osnovnih prava i sloboda nisu lišeni srpski narod i njegova crkva.

– To znači da se, na području na kome imaju punu kontrolu, poglavaru Srpske pravoslavne crkve omogući bogosluženje u prvom, aktuelnom i istorijskom sedištu Srpske Pravoslavne Crkve. To bogosluženje je molitva za sav svet, za sve ljude, a pre svega za lokalnu zajednicu, za Srbe i Albance, za pomirenje i mir među njima – poručila je Informativna služba SPC.

Kako je navedeno, patrijarh zna da je srpski narod, posebno na Kosovu i Metohiji, sa velikim ogorčenjem primio ovu vest, ali apeluje da se ne dozvoli da ova provokacija postane izgovor za dalje ugrožavanje našeg naroda i njegovih svetinja.

Patrijarh neće ostaviti svoj narod i učiniće sve što je moguće da se sa njim sretne i da se sa njim, kako je navedeno, zajedno pomoli Bogu što pre bude moguće, saopštila je SPC.

 

Izvor Večernje novosti, 26. decembar 2022. 

 

Patrijarh Porfirije: Danas su vrata na mom domu za mene zaključana

Prenosimo vam obraćanje patrijarha srpskog Porfirija povodom zabrane prištinskih vlasti da poseti južnu srpsku pokrajinu:

„Kao Patrijarh, krenuo sam u prvo i najvažnije sedište svoje Crkve.

Kao sveštenik, krenuo sam da budem sa svojim narodom uoči najradosnijeg praznika.

Kao građanin, krenuo sam u svoju kuću, u svoj dom.

Od trenutka kada sam krenuo ovim putem ponavljam: gde god sam bio van Kosova i Metohije, bio sam u tuđini. Jedino sam na Kosovu i Metohiji kod svoje kuće.

Danas su vrata na mom domu za mene zaključana i ja se molim Bogu da otključa srca onih koji su ih zatvorili i da ljubav Božića i rođenja Spasitelja dodirne um i savest svih ljudi.”

 

Izvor Istagram @porfirije_patrijarh, 26. decembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Tanjug/AP/Darko Vojinović

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u