Kisindžer: Nema lidera među savremenim političarima, svet srlja u propast

Bivši državni sekretar SAD Henri Kisindžer izjavio je da je to, što nema dovoljno mudrosti među svetskim liderima, posledica savremenog vakuma u liderstvu, prenosi autor „Volstrit džornala”

Bivši državni sekretar SAD Henri Kisindžer izjavio je da je to, što nema dovoljno mudrosti među svetskim liderima, posledica savremenog vakuma u liderstvu, prenosi ekspert Volstrit džornala Volter Rasel Mid.

Mid je, pojašnjavajući stav Kisindžera, naveo da kao glavni zalog uspeha lidera vidi sposobnost da se premosti jaz između javnog mnjenja u zemljama i kompromisa koji su neizbežni u međunarodnoj diplomatiji.

„Svet ne može da bude tako sinocentričan kakvog želi da ga vidi kineska javnost, tako demokratski ili prosvećen kao što bi želeli mnogi Amerikanci, islamski kao što bi mnogi muslimani želeli, tako osetljiv na probleme razvoja kao što to žele neke afričke i latinoameričke zemlje, ili tako potresen francuskom veličinom ili zadivljen britanskim moralnim vođstvom kao što to žele stanovnici ovih zemalja”, piše autor.

Kisindžer se plaši da je sve manje uslova za formiranje trezvenog pogleda na moguće kompromise. Bivši državni sekretar smatra da su veliki lideri: Konrand Adenauer, Šarl de Gol, Ričard Nikson, Anvar Sadat, Margaret Tačer i Ki Kuan Ju su potekli od srednje klase, a ne socijalne elite, što im je dalo mnogo uravnoteženiji pogled na svet. Oni su dobili obrazovanje koje ih je psihološki, intelektualno i kulturno pripremilo za efikasan i disciplinovan rad.

„Pitanje koje brine Kisindžera je da li se taj kanal ruši? Da li elitne institucije više ne nude takvu strogost i disciplinu i da li je kultura takozvane duboke pismenosti, kako je on naziva, propala do te mere da društvo više nema potrebnu mudrost za pripremu novih generacija lidera? Reč nije o tome da profesori na koledžima otupljuju obrazovanje. Reč je o tome, može li dubina i strogost klasičnih nauka da izdrži izazove vuzuelne kulture i male pažnje, koje propagiraju elektronski mediji”, primetio je autor.

Ranije je Kisindžer u članku lista Spektator izložio svoje ideje o tome, kako on vidi budući mir između Rusije i Ukrajine, kao i arhitekturu bezbednosti. Pretpostavio je, da je došlo vreme da se u tom sukobu iskoriste izmene i da se one pretvore u novu strukturu kako bi se postigla saglasnost. Bivši američki državni sekretar je nazvao nedopustivim odsustvo Rusije iz novog svetskog poretka nakon okončanja konflikta u Ukrajini.

 

Izvor Politika, 27. decembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Steve Mack/Getty Images

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u