Komadant letonskog Kfora: Cilj pucnjave najverovatnije uklanjanje barikada

Komandant letonskih snaga u sastavu Kfora, general-potpukovnik Leonids Klanin, ocenio je da je cilj pucnjave na severu KiM, u blizini patrole letonskog Kfora, „najverovatnije bilo uklanjanje barikada”

Komandant letonskih snaga u sastavu Kfora, general-potpukovnik Leonids Klanin, ocenio je danas da je cilj pucnjave u blizini patrole letonskog Kfora u nedelju uveče „najverovatnije bilo uklanjanje barikada”.

„Najverovatnije je da je jedan od ciljeva ove provokacije bio uklanjanje barikada, kako bi se ljudi slobodnije kretali”, rekao je Klanin za Baltik tajms.

Letonski general misli da je cilj onih koji su pucali bio da „smanji aktivnosti Kfora između sukobljenih strana”. Kaže i da je svrha međunarodnih bezbednosnih snaga na Kosovu i Metohiji smanjenje tenzija.

„U svakom slučaju, ovo je mirovna misija. Postoje dve sukobljene strane i takvi incidenti se mogu očekivati u budućnosti. Ali takvi incidenti nas ne mogu da uplaše do te mere da bismo jednostavno prestali da ispunjavamo svoju misiju”, rekao je Klanin.

Ministarstvo odbrane Letonije objavilo je juče na Tviteru da je pucano na letonske vojnike u okviru Kfora na severu Kosova i Metohije, iako je Kfor u nedelju uveče, neposredno nakon incidenta, saopštio da su pripadnici te misije čuli pucnjavu u blizini mesta gde su patrolirali, ne navodeći da je pucano na njih.

 

Izvor Politika, 27. decembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Reuters/Ognen Teofilovski

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u