Predsednik Vučić i patrijarh Porfirije se obratili naciji

„Važno je da vidimo kakav je odnos onih koji odlučuju sa Zapada. Videli ste da oni u saopštenju govore o slobodi kretanja, to je važnije od zabrane poglavaru SPC da uđe na Kosovo i Metohiju”, rekao je Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh srpski gospodin Porfirije sastali su se Patrijaršiji kako bi razgovarali o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Vučić i patrijarh Porfirije obratili su se javnosti nakon sastanka.

Patrijarh Porfirije

Patrijarh Porfirije je upozorio i domaći i svetsku javnost i ukazao na ozbiljnost situacije na Kosovu i Metohiji.

„Tamo je situacija zaista veoma ozbiljna i tenzije su dosegle tačku iz koje mogu da se otvore u puteve koje niko od nas ne želi. Ja naravno nemam mnogo toga što bih rekao, a posebno posle jučerašnjeg dana koji je za mene bio istinski tužan, ali i za naše braću i sestre na Kosovu i Metohiji, za naše monahinje i monahe koji su sa radošću iščekivali da poglavar u okviru svojih programa dođe u Pećku patrijaršiju, da se sa njima pomoli Bogu za sve naše ljude kojima nimalo nije lako. Sigurna je činjenica da samo mi između sebe, svojim naporima možemo bolje razumeti jedni druge, vekovima na Kosovu i Metohiji žive zajedno Srbi i Albanci. Srbi su na Kosovu i Metohiji 15 vekova, sa Albancima žive zajedno 5 vekova. Ako postoji dobra volja može se naći put u zajednički život. U ovom trenutku ću, bez obzira što mi je bio zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju, ne čekajući mnogo, biti sa njima zajedno. Pećka patrijaršija je za nas ono što je Vatikan za Katoličku crkvu. Zamislite da neko bez ikakvog razloga, sa nekim komičnim objašnjenjima zabrani papi da dođe u Vatikan. Čitav svet bi ustao na noge”, rekao je patrijarh Porfirije.

Kako kaže poglavar SPC, on je pokušao da učini sve kako bi zabrana bila uklonjena.

„Ja sam pokušao i juče u nekim direktnim kontaktima, da takva jedna besmislena zabrana bude uklonjena. Apelujem na one za koje mislim da sigurno mogu da utiču na one koji u Prištini donose odluke, da se odluka promeni. Što se tiče situacije, u razgovoru sa predsednikom imali smo mnoga pitanja. Moramo učiniti sve da se po svaku cenu sačuva mir. Molio sam lično i predsednika i čitavu vladu da učine sve da se sačuva mir, da ne dođe do oružanih sukoba. U isto vreme, to molim i one koji imaju vlast u Prištini, ali i velike sile, važne institucije u centrima moći, da i oni daju sve od sebe da pomognu da se sačuva mir i da ljudski životi budu interes veći od svakog interesa. Molim se Bogu da on svojom ljubavlju dotakne i umove i srca svih ljudi, naročito onih koji žive na Kosovu i Metohiji. Da Bog da mira između Albanaca i Srba. Da nam Božić bude dan radosti, mira i ljubavi”, poručio je patrijarh.

Predsednik Aleksandar Vučić

Predsednik Vučić je naveo da se iza svih zabrana i poteza Prištine krije namera da se Srbi proteraju sa svojih ognjišta.

„Hvala njegovoj svetosti na gostoprimstvu, prilici da govorimo o važnoj temi. Razgovarali smo noćas, upoznao sam patrijarha sa sveukupnom situacijom. Zabrana ulaska na Kosovo i Metohiju patrijarhu najbolje govore o onima koji su to organizovali. To je samo delimično ono što prištinski režim želi. Dovoljno je bilo da pogledate saopštenja, osude, to je jedna od najvećih sramota. Važno je da vidimo kakav je odnos onih koji odlučuju sa Zapada. Videli ste da oni u saopštenju govore o slobodi kretanja, to je važnije od zabrane poglavaru SPC da uđe na Kosovo i Metohiju. Zbog čega neko histerično zagovara uklanjanje barikada? Zato što hoće Srbe da proteraju. Tim putevima ne idu Albanci. Ono što se sada dešava, vodimo teške razgovore sa predstavnicima međunarodne zajednice. Nisu Srbi na barikadama, zato što im je tako palo na pamet, niti zato što vole da se smrzavaju i budu na kiši”, rekao je Vučić.

Vučić je naveo da nijedan dogovor nije ispoštovan i da je konačan cilj terora i pretnji izbacivanje Srba i Srbije sa teritorije Kosova i Metohije.

„Zašto su Srbi izašli na barikade? Rekli ste da će da se formira ZSO, pa ništa. Rekli ste im da će da izađu na referendum, na izbore i ništa. Uhapsili Srđana Trajkovića pod optužbom za ratne zločine, a nije bio ratni zločinac dok je bio u kosovskoj policiji? Samo tražimo da ne hapsite Srbe koji su na barikadama. Nemojte da hapsite Srbe zato što vam se ne sviđaju. Mi radimo i razgovaramo sa međunardonim predstavnicima, Lajčakom, Eskobarom. Te histerične pretnje, Kurti će da vas napadne, curi vam vreme. Sram vas bilo sve zajedno, lažovi jedni! Nastavićemo da se borimo za mir. I noćas sam dugo razgovarao sa Srbima na KiM, i danas ću i kad god treba da odem u Rašku, da razgovaram sa našim narodom. Šta hoćete sa tim uklanjanjem barikada? Njihov cilj je izbacivanje Srba i Srbije za teritorije KiM”, upozorio je Vučić.

Predsednik Srbije se na kraju obraćanja zahvalio Republici Srpskoj i Miloradu Dodiku na podršci.

 

Izvor Politika, 27. decembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Miloš Milivojević/nr

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u