Ukrajinska dilema grčke vojske

Dok Turska testira hipersonično oružje, od Grčke se očekuje da svoj pouzdani PVO sistem S-300PMU-1 pošalje Ukrajini na korišćenje. U zamenu, SAD bi joj poslale sisteme „Patriot”

Ministar odbrane Grčke Nikolaos Panajotopulos izjavio je 17. decembra da bi Atina svoj sistem PVO S-300PMU-1 ruske proizvodnje mogla da preda kijevskom režimu. Takođe je dodao da se to ipak neće dogoditi sve dok SAD ne rasporede svoj MIM-104 „Patriot” na grčkom ostrvu Krit. S-300PMU-1 je modernizacija sistema S-300PMU iz kasnih 1980-ih i ranih 1990-ih. Prvobitno poznat pod NATO kodnim nazivom SA-10D, a kasnije preimenovan u SA-20, sistem je nabavila Grčka nakon krize u odnosima između Turske i Kipra 1997-1998 (takođe poznata kao Kiparska raketna kriza).

U to vreme, Nikozija je od Rusije kupila S-300PMU-1 kako bi zaustavila decenije turskog kršenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kipra. Ankara je odgovorila eskalacijom koja je umalo prerasla u otvoreni sukob u kojem se Grčka obavezala da će svim sredstvima (uključujući i vojnim) podržati svoju kiparsku sabraću. Posle niza pregovora, suprotstavljene strane su postigle dogovor prema kojem je Kipar pristao da pošalje novonabavljeni ruski sistem PVO na Krit, dok je Turska obećala uklanjanje svojih ofanzivnih snaga usmerenih prema Kipru. Tako je Grčka neplanirano dobila S-300PMU-1, jedan od najnaprednijih sistema PVO tog vremena.

Od tada, grčko ratno vazduhoplovstvo raspolaže jednim pukom sastavljenim od četiri sistema S-300PMU-1 sa osam lansirnih jedinica i 32 lansera. Sistem koristi projektile 48N6 sa dometom do 200 km. Prema relevantnim izvorima, grčka vojska je od Rusije nabavila 175 projektila, pored drugih (pod)sistema. S-300PMU-1 je od suštinskog značaja za bezbednost Grčke, posebno u južnom delu Egejskog mora. Sistem već dve i po decenije služi kao sredstvo odvraćanja od turskih ambicija u regionu, čuvajući suvereni vazdušni prostor Grčke.

Ruski PVO sistem S-300 na probi za Paradu pobede 2009. u Moskvi, 28. april 2009. (Foto: Wikipedia/vitalykuzmin.net/CC BY-SA 4.0)

Grčki ministar odbrane je dodao da Atina režimu u Kijevu može da obezbedi i druge sisteme PVO ruske proizvodnje nabavljene tokom 1990-ih, uključujući i one kratkog dometa, poput sistema kao što su Tor-M1 i Osa-AKM. Grčko ratno vazduhoplovstvo koristi najmanje 4 sistema Tor-M1 sa 16 lansera, dok grčka kopnena vojska poseduje 21 sistem sa 84 lansera. Maksimalni domet mu je 12 kilometara i njegova glavna namena je da zaštiti upravo sisteme velikog dometa, poput S-300PMU-1. Slične performanse i namenu ima i Osa-AKM, dometa do 15 kilometara. Grčka vojska koristi 39 ovih sistema sa najmanje 120 lansera.

Kako prenosi pronews.gr, tokom sastanka u grčkom Ministarstvu odbrane, Panajotopulos je izjavio: „Ako Sjedinjene Države instaliraju sistem Patriot na ostrvu (Krit) i nakon što ga integrišu – povežu se sa nacionalnim sistemom protivvazdušne odbrane, onda se S-300 može ukloniti. Ista procedura važi i za bilo koji drugi sistem protivvazdušne odbrane ruske proizvodnje koji možda žele da pošalju u Ukrajinu”.

Treba napomenuti da grčki ministar odbrane nije govorio o kupovini „Patriota”, već o razmeštanju sistema koji pripadaju američkoj vojsci. Ovo znači da bi sisteme najverovatnije kontrolisale američke trupe, iako je grčko ljudstvo obučeno da upravlja njima. Pored toga, tvrdnje da će S-300 završiti u Ukrajini su u suprotnosti sa nedavnom izjavom grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa, koji je izjavio da Atina ne planira da šalje sisteme S-300PMU-1 ili bilo koje drugo strateški važno oružje. Rezon grčkog premijera je prilično razumljiv, jer bi gubitak tako naprednog sistema PVO kao što je S-300PMU-1 ozbiljno ugrozio bezbednost Grčke.

Da stvar bude gora, taj potez bi se desio u trenutku kada Turska testira novu supersoničnu vođenu raketu sa svog drona „Bajraktar Akindži”. Seldžuk Bajraktar, šef kompanije „Bajkar”, tvrdi: „Prva turska supersonična raketa TRG-230-IHA, koju je proizvela kompanija Roketsan, uspešno je pogodila svoj cilj na udaljenosti od 100 kilometara.” Pomenuto oružje je unapređena, vazduh-zemlja verzija rakete TRLG-230 koja se lansira sa kopna. Kao rezultat modernizacije, domet kopnene verzije od 20-70 km je značajno povećan i dostiže do 150 km za vazduh-zemlja varijantu TRG-230-IHA.

Turska hipersonična raketa TRG-230-IHA zakačena na bespilotnu letelicu Bajraktar ​​Akindži, 16. decembar 2022. (Foto: Snimak ekrana/Jutjub/savunmasanayiorg)

Projektil bi Turskoj mogao dati primetnu prednost u Egejskom moru, što sredstva PVO kao što je S-300PMU-1 čini još važnijim za Grčku. Veliki domet sistema omogućava Grčkoj da obara turske bespilotne letelice pre nego što bi mogle da ispale svoje rakete, uključujući i najnoviju TRG-230-IHA. S druge strane, lošije performanse sistema „Patriot” ga čine nepogodnim za istu ulogu, jer ima kraći domet, manji radijus dejstva, kao i lošiju mobilnost, a istovremeno je neuporedivo skuplji.

Nažalost, otkako je Rusija pokrenula svoju kontraofanzivu protiv NATO agresije u Evropi, prethodno izbalansirani spoljnopolitički pristup vlade Kirijakosa Micotakisa je odbačen nakon što je Atina bila prinuđena da otvoreno stane na stranu SAD/NATO/EU. U okviru ovog zaokreta, inače krajnje nepopularnog kod ogromne većine naroda (kako u Grčkoj, tako i na Kipru), doneta je odluka da se grčko oružje pošalje kijevskom režimu. Atina je poslala nekoliko vrsta oružja, uključujući BVP (borbena vozila pešadije) i POVR (protivoklopne vođene rakete). Mnogi Grci su s pravom bili besni, posebno nakon što je otkriveno da su njihovi sunarodnici, inače autohtoni živalj Mariupolja i okolnih oblasti, bili izloženi brutalnim represijama od strane kijevskog režima, posebno njegovih neonacističkih jedinica poput zloglasnog bataljona „Azov”.

 

Dragoljub Bosnić je geopolitički i vojni analitičar. Autor je tekstova za Fort Russ News i InfoBRICS koji se bave vojnom tehnologijom, globalnom ekonomijom i geopolitikom, sa fokusom na Balkan, Evroaziju i rivalstvo velikih sila.

 

Izvor: InfoBRICS

 

Naslovna fotografija: Costas Metaxakis/AFP via Getty Images

 

BONUS VIDEO:

Svet
Pratite nas na YouTube-u