Учесници на годишњем састанку ММФ-а и Светске банке, Вашингтон, 18. октобар 2019. (Фото: AFP/Andrew Caballero Reynolds)

Nova ekonomija: Srbija MMF-u obećala poskupljenje gasa i struje od 30 odsto?

Međunarodni monetarni fond usaglasio je sa Srbijom da cene struje i gasa, mimo najavljenog poskupljenja od 1. januara 2023. godine, podigne još tri puta, prenose mediji

Međunarodni monetarni fond (MMF) usaglasio je sa Srbijom da cene struje i gasa, mimo najavljenog poskupljenja od 1. januara 2023. godine, podigne još tri puta: 1. maja i 1. novembra 2023. godine, kao i 1. maja 2024.

U zahtevu za takozvani stendbaj aranžman koji je objavio MMF, uvećanje cena gasa u svakom koraku treba da bude „barem” deset odsto, a po osam procenata polugodišnje.

Kroz novoodobreni stend baj aranžman Međunarodni monetarni fond je namenio Srbiji ukupno 2,4 milijarde evra. Deo tog novca Srbija će, prema najavi povući ove i sledeće godine, dok će „sledovanje” za 2024. godinu sačuvati ako se ukaže potreba za korišćenjem.

Prema navodima iz dokumenta koji je objavio MMF, poskupljenje gasa i električne energije je potrebno kako bi se na srednji rok omogućilo finansiranje punih troškova proizvodnje.

MMF smatra da će postepeno poskupljivanje omogućiti lakše prilagođavanje novim cenama, s obzirom da su u Srbiji, kako se ističe, prihodi još uvek daleko ispod evropskog proseka.

 

Autor Mateja Agatonović

 

Izvor Nova ekonomija, 23. decembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: AFP/Andrew Caballero Reynolds

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u