Dva Srbina sa KiM puštena na slobodu; Hil: Sad neka se uklone barikade

Kristofer Hil je poručio da su čuli zahteve Srba i da se nada da će se sada ukloniti barikade, što je pre moguće. Vučić je istakao da će uklanjanje barikada početi u jutarnjim časovima

Mladić Nikola Nedeljković (20) iz Beograda, koga je na Vidovdan uhapsila kosovska policija na Gazimestanu, pušten je na slobodu i nalazi se na putu za Beograd, saznaje Tanjug.

Nedeljković je 6. septembra osuđen na osam meseci zatvora zbog navodnog „izazivanje etničke mržnje i netrpeljivosti”, posle čega je dva meseca proveo u pritvoru.

Početkom decembra, Apelacioni sud u Prištini je smanjio kaznu Nedeljkoviću.

 

Izvor Politika, 28. decembar 2022.

 

Dejan Pantić se vraća kući u Kosovsku Mitrovicu

Bivši pripadnik kosovske policije Dejan Pantić, koji uhapšen na administrativnom prelazu Jarinje, biće prebačen u kućni pritvor, saznaje Tanjug.

Pantić je uhapšen 10. decembra, a dva dana kasnije mu je određen jednomesečni pritvor.

Prištiske vlasti ga sumnjiče da je učestvovao u napadu na prostorije centralne izborne komisije na severu Kosovske Mitrovice.

 

Izvor Politika, 28. decembar 2022.

 

Kurti iznenađen puštanjem Pantića

Premijer privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da ga zanima ko je sudija koji je Dejana Pantića pustio u kućni pritvor, jer je, kako kaže, Pantić optužen za terorizam, prenosi Reporteri.

„On ima status pritvorenika, ali je optužen za terorizam. Pošto je štrajkovao glađu i imao problema sa srcem mogao je da bude odveden u bolnicu. Da li je to razumno? Zanima me ko je tužilac koji je doneo takvu odluku”, rekao je Kurti.

Policajac Dejan Pantić, koji je 10. decembra uhapšen na administrativnom prelazu Jarinje pušten je u kućni pritvor.

Puštanje Dejana Pantića prvi je zahtev Srba sa severa Kosova i Metohije koji su u znak protesta na nekoliko mesta podigli barikade, na kojima se nalaze do danas.

Sudski savet iz Prištine osudio Kurtijevu izjavu

Sudski savet iz Prištine osudio je danas izjavu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija koji je pitao za imena sudije i tužioca koji su doneli odluku da se bivši policajac Dejan Pantić prebaci iz zatvorskog u kućni pritvor, preneli su prištinski mediji.

Sudski savet je istakao da sudije moraju da budu nezavisne u vršenju ustavnih i zakonskih dužnosti, da je mešanje „neprihvatljivo” i da ga najoštrije osuđuju.

Povodom Kurtijevog pitanja o imenu sudije koji je odlučivao o ovom slučaju Sudski savet je saopštio da se „nadležni službenik koji je doneo ovu odluku zove kosovski sudija čije odluke se moraju poštovati bez komentara i izuzetka i da to važi i za vladu”.

 

Izvor Sputnjik, 28. decembar 2022. 

 

Hil: Čuli smo šta Srbi žele, sad neka uklone barikade

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil ističe da SAD razumeju frustracije srpske zajednice na Kosovu i dodaje da srpski narod ima pravo da zna kakva mu je budućnost na Kosovu.

– Razumem da se te frustracije nisu pojavile tek pre nekoliko dana i da postoje već neko vreme. Na kraju krajeva, srpska zajednica je na Kosovu vekovima i imaju pravo da znaju kakva je njihova budućnost. I upravo o tome se radi kad govorimo o ovom političkom dijalogu: da se potrudimo da srpska zajednica živi u svojim domovima na Kosovu i da se osećaju dobro u svojim domovima – rekao je Hil za Nova.rs.

Kako kaže, barikade su očigledno problem.

– Posmatrano sa tačke gledišta srpske zajednice, ovo je za mnoge od njih protest. Želim da kažem da smo razumeli zbog čega su to učinili i da smo ih čuli, ali mislim da je vreme da ljudi, koji su postavili te barikade, da ih uklone. Nadam se da će biti spremni da, što pre moguće, uklone te barikade – istakao je Hil.

 

Izvor Nova S/Direktno, 28. decembar 2022.

 

Vučić: Barikade će biti uklonjene, ali nepoverenje ostaje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć u Raški, posle razgovora sa Srbima sa Kosova i Metohije, da će od sutra pre podne krenuti uklanjanje barikada.

Predsednik Vučić izjavio je posle sastanka sa Srbima da su mu ljudi rekli da oni ne žele da idu protiv svoje države i objasnio da će barikade biti uklonjene, ali da nepoverenje nije uklonjeno.

Vučić je rekao da to ne može za dva sata da bude gotovo i da će da li za 24 ili 48 sati barikade biti uklonjene. Potom je pročitao tekst koji su mu predali Srbi sa barikada. Oni su rekli da će zauvek postaviti barikade ako se nastavi teror Prištine nad srpskim stanovništvo.

Takođe, zatražili su garancije Beograda da nikada neće priznati nezavisnost tzv. Kosova u bilo kom obliku.

„Gorko iskustvo Srbima sa Kurtijevim režimom, i poverenje Srba u Prištinu nije moguće. Srbi sa Kosova i Metohije znaju da samo mogu da računaju u svoju državu, i u vas lično. Vaša reč je jedino na šta možemo da se oslonimo. Tražimo od vas reč. Mi nikakvu veru u Kurtija nemamo, i ukoliko se nastavi teror nad nama, mi ćemo zauvek zatvoriti sever Kosova za Prištinu. Tražimo od vas jasnu potvrdu da nikada neće biti priznanja KiM, i da je Kosovo i Metohija deo Srbije. Mi nismo kriminalci, nego domaćini. Vaša reč je za nas jedina garancija”, pročitao je predsednik.

Predsednik je dodao da nam ostaje da verujemo tim ljudima da će poštovati ono što su rekli.

„I da će sprečiti ovakvo ponašanje Kurtijevog režima. Ako se to ne desi, ja mogu da vam kažem, kao što sam vam i rekao, kakvu god odluku da donesete, saglasio se ja sa njom, država i ja ćemo biti uz vas. Što se mene tiče, krenu li da hapse Srbe zbog barikada, imaćete i moju ličnu podršku i podršku države”, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da odluka o uklanjanju barikada nema veze sa povratkom u institucije, i da su institucije uslovljene Briselskim sporazumom, koji podrazumeva i stvaranje ZSO, što Albanci nisu ispunili.

„Kurti se zaklinjao svime na svetu da nikada neće formirati ZSO. Što se institucija tiče, pitajte Kurtija i one koji ga pomažu. Da ne mešamo babe i žabe”, podvukao je predsednik Srbije.

Podsetimo, Srbi na severu KiM postavili su barikade pre 19 dana, posle hapšenja Dejana Pantića, bivšeg pripadnika kosovske policije, koji je danas pušten iz zatvorskog u kućni pritvor i stigao je kasno uveče kući u Kosovskoj Mitrovici.

 

Izvor Politika, 28. decembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Reuters/Fatos Bytyci

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u