Filipović: Ako uklonimo barikade, loviće nas kao zečeve

Doskorašnji šef operative na severu KiM, Aleksandar Filipović, rekao je Vučiću da on i njegove kolege policajci misle da će Srbe – ako se na severu KiM uklone barikade – „loviti kao zečeve”

Doskorašnji šef operative na severu KiM, Aleksandar Filipović, rekao je na sastanku Srba sa KiM sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Raškoj da je njegovo mišljenje, kao i njegovih kolega policajaca, da će Srbe – ako se na severu KiM uklone barikade – „loviti kao zečeve”.

Filipović je objasnio zašto su Srbi napustili institucije, ističući da pravo i pravda ne postoji na tzv. Kosovu, da je poslednjih godinu i po dana postalo neizdrživo i da je to došlo do izražaja dolaskom specijalaca. Istakao je da nije bilo izbora sem da se napuste institucije.

– Napustili smo institucije jer je to bilo neizdrživo, mi kao srpski policajci nismo mogli ništa da promenimo na terenu – rekao je Filipović.

Ukazao je da je Priština sve Srbe proglasila kriminalcima i naveo da je kosovska policija pre par meseci jednom sugrađaninu koji je vozio kiselu vodu i pivo, „ispalila 400 metaka jureći taj kamion”, a da su, kad je stao i krenuo da beži, pucali za njim, „a kad je pao prišli i unakazili ga do neprepoznatljivosti”.

Filipović je ispričao da je poslao svoje policajce, koji su mu preneli da znaju o kome je reč, „ali da ne može da se prepozna jer je unakažen”.

Kosovski policajci su, kako je dodao, potom zaustavili i hitnu pomoć i tražili da kažu ko ih je zvao i vratili je, ne dozvolili hitnoj pomoći da pruži pomoć čoveku.

Naveo je da je ministar policije privremenih prištinskih institucija posle toga rekao da je to opravdana upotreba sile.

– Za nas tamo života nema pod ovim okolnostima dok su specijalni nasilnici na našem prostoru. Severni deo KiM nije Republika Kosovo niti će da bude, nemaju nijedan elemenat državnosti na severu KiM – naglasio je Filipović.

– Moje je mišljenje da će nas, ako sklonimo barikade, loviti kao zečeve – rekao je Filipović.

Zahvalio je Vučiću, ministrima i generalima, navodeći da zna kroz šta prolaze i kakvim pritiscima su izloženi, ali je dodao da je ubeđen da su Srbi na KiM „bedem srpstva”.

 

Izvor Tanjug/Fakti, 29. decembar 2022.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Fatos Bytyci

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u