Lekić mandatar, ali američka ambasadorka u CG poručuje: Ne formirajte vladu

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke ponovila je stav SAD da novu crnogorsku vladu ne bi trebalo formirati na osnovu spornih izmena Zakona o predsedniku Crne Gore

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke ponovila je stav SAD da novu crnogorsku vladu ne bi trebalo formirati na osnovu spornih izmena Zakona o predsedniku Crne Gore.

Rajnke je u razgovoru sa predsednicom parlamenta Danijelom Đurović izrazila zabrinutost zbog duboke političke i institucionalne krize u kojoj se Crna Gora nalazi, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore, prenosi RTCG.

Američka ambasadorka je poručila da su SAD spremne da pomognu da se trenutna situacija prevaziđe u što skorijem roku.

Ona se saglasila sa Đurović da je popunjavanje Ustavnog suda osnovni preduslov za rešavanje svih drugih problema i kamen temeljac na kojem treba dalje graditi crnogorsku demokratiju.

„Ukazujući na mišljenje Venecijanske komisije, Rajnke je ponovila stav Sjedinjenih Država da novu Vladu ne bi trebalo formirati na osnovu spornih izmena Zakona o predsedniku Crne Gore”, navedeno je u saopštenju.

Rajnke je naglasila da su izazovne okolnosti kroz koje Crna Gora prolazi poslednjih meseci jasno pokazale da su državi potrebne funkcionalne institucije, uključujući Skupštinu, koje će raditi pre svega u korist građana.

Đurović je rekla da je zadovoljna saradnjom i političkim dijalogom Crne Gore i SAD koji se zasnivaju na prijateljskim osnovama, uz kontinuirani razvoj kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu.

Kako je saopšteno, Đurović je kazala da je neophodno što hitnije kompletirati Ustavni sud, kao najvišu sudsku instancu u državi, koja je preduslov za rešavanje svih otvorenih pitanja.

Lekić: Vlada će biti crnogorska, formirana na bazi demokratskih pravila

Današnje formalizovanje statusa mandatara doživljavam kao veliku odgovornost, želimo da zaustavimo razgrađivanje institucija i krenemo ka izgrađivanju institucija, zato se i ušlo u proces formiranja nove Vlade, izjavio je danas mandatar crnogorske Vlade Miodrag Lekić.

On je gostujući na crnogorskom Javnom servisu kazao da je moguće da će Vlada biti formirana do 20. januara, prenele su podgoričke Vijesti.

Naglasio je da će vlada biti crnogorska, jer je formirana u Crnoj Gori, na bazi izbornog rezultata.

Lekić je poručio da je u vezi samog izbora ministara rano govoriti.

„To će biti predmet dogovora i razgovora”, kazao je on.

Kako je istakao, nakon dva eksperimenta u formiranju vlade, pri čemu ne isključuje da se radilo i bilo rezultata, sada se po prvi put poslije izbora formira vlada na bazi demokratskih pravila.

„Ona nalažu da se poštuje situacija u vezi odnosa snaga u parlamentu. Jeste prisutan taj kriterijum, ali ne i apsolutan”, rekao je Lekić.

Kako je poručio, s jedne strane imamo interes stranaka, ali i zajednički interes, kao nešto što je značajnije od partikularnih interesa.

Mandatar smatra da je legitimno predlagati ideje, ali varijante dogovora i procene tek treba da uslede.

„Preuranjeno je da neko saopštava mesta koja pripadaju”, kaže Lekić.

On smatra da imajući u vidu dubinu krize treba požuriti i rok od 20. januara za formiranje vlade je moguć.

„Ne mogu da predvidim sve ishode, ali ću se zalagati za poimanje politike kao težnju ka opštem interesu, ka stručnosti i ka javnoj pristojnosti”, naveo je Lekić, preneo je Tanjug.

On je kazao da svi sporazumi i proklamovani ciljevi spoljne politike ostaju.

Naveo je i da su ugovorne obaveze neupitne, a proces integracija u EU imperativ.

Sa time je, smatra, kompatibilna borba za vladavinu prava.

„Uvažavamo stavove sarađujemo sa SAD i međunarodnom zajednicom ali izvesno nećemo nastupati stilom protektorata već ozbiljnim dijalogom, i siguran sam da ćemo u SAD imati ozbiljnog partnera. Nije tajna da su integracije u EU već zaustavljanje, one su od ranije usporene, zaustavljene, mi želimo da ih odblokiramo”, kazao je Lekić.

 

Izvor Politika, 29. decembar 2022. 

 

Lekić mandatar za sastav nove vlade Crne Gore

Skupština Crne Gore konstatovala je da je lider Demosa Miodrag Lekić mandatar za sastav nove vlade.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Danijela Đurović rekla je da su, nakon što je predsjednik države Milo Đukanović odbio da proglasi mandatara, ispunjeni uslovi iz člana sedam izmjena Zakona o predsjedniku.

Lekić je zahvalio za potvrđeno povjerenje i rekao da će ovo biti crnogorska vlada, jer je izabrana na izborima u Crnoj Gori i nju je izabrao parlament u Crnoj Gori.

On je naglasio da je Đukanović imao Ustav, ako nije htio da poštuje Zakon i proglasi mandatara.

„To bi državu učinilo ozbiljnijom. Skupština ima pravo da sastavlja vlade. Ovaj zakon je pomogao da se to realizuje i ostajemo pri tome da je Đukanović prekršio Ustav”, istakao je Lekić.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić rekao je danas na konferenciji za novinare da će Vlada biti formirana vrlo brzo i da će predsjednički izbori biti raspisani 20. januara.

Mandić smatra da će Skupština većinom od 41 poslanika izabrati novu vladu na čelu sa Miodragom Lekićem i da će to uraditi vrlo brzo i ističe da je 41 potpis zaustavio mogućnost opstrukcije i kršenja Ustava.

„Novogodišnje i božićne praznike ćemo iskoristiti za dogovor. Vjerujem da će biti izabrana vlada. Mislim da bi bilo neodgovorno da ne završimo posao koji smo započeli”, rekao je Mandić.

 

Izvor SRNA/RTRS, 29. decembar 2022. 

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Glas Amerike

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u