Mask – prvi čovek u istorji koji je izgubio 200 milijardi dolara

Akcije „Tesle” pale su naglo – 65 odsto u 2022. godini, a Mask je, kako bi pokrio kupovinu „Tvitera”, prodao toliko da one više nisu njegova najveća imovina, prema Blumbergovom indeksu bogatstva

Posle strmoglavog pada akcija „Tesle”, Ilon Mask postao je jedina osoba u istoriji koja je izgubila 200 milijardi dolara svoje neto vrednosti.

Maskovo bogatstvo palo je na 137 milijardi dolara nakon što su akcije „Tesle” oslabile poslednjih nedelja, uključujući pad od 11 odsto u utorak, navodi Blumberg.

Mask je 4. novembra 2021. imao čak 340 milijardi dolara i bio je najbogatija osoba na svetu, sve dok ga ovog meseca nije pretekao Bernard Arno, francuski tajkun koji stoji iza kompanije za luksuznu robu LVMH.

Koliko je pandemija donela novca preduzetnicima pokazuje podatak da je „Tesla” prvi put premašio tržišnu kapitalizaciju od bilion dolara u oktobru 2021, pridruživši se sveprisutnim tehnološkim kompanijama „Epl”, „Makjrosoft”, „Amazon” i „Alfabet”, iako su njegova električna vozila predstavljala samo deo ukupnog tržišta automobila.

Sada je „Teslina” dominacija u električnim automobilima ugrožena jer konkurenti hvataju korak. Uz pojačane pritiske na „Teslu”, Mask (51) je bio zaokupljen „Tviterom” koji je kupio za 44 milijarde dolara krajem oktobra i gde je krenuo da uvodi drastične promene.

Akcije „Tesle” pale su naglo – 65 odsto u 2022. godini, a Mask je, kako bi pokrio kupovinu „Tvitera”, prodao toliko da one više nisu njegova najveća imovina, prema Blumbergovom indeksu bogatstva.

Maskov udeo u njegovoj kompaniji „Spejs eksplorejšn” veći od 44,8 milijardi dolara, premašuje deo od približno 44 milijarde dolara u „Teslinim” akcijama. Kada je reč o „SpejsIksu”, Mask poseduje 42,2 odsto ove kompanije.

 

Autor Kristina Lalić Spirković

 

Izvor Pečat, 3. januar 2022.

 

Naslovna fotografija: Patrick Pleul/Pool via Reuters

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u