Akademik o „salati od reči”

Za razliku od akademika Teodorovića, za koga nikada nisam čuo, prilično sam upućen u rad dr Miše Đurkovića i smatram da je pozvaniji od mnogih akademika da raspravlja o društvenim pitanjima

Dana 12. decembra 2022. u Politici je objavljen tekst akademika Dušana Teodorovića pod naslovom „Salata od reči o SANU” kao njegovo reagovanje na tekst dr Miše Đurkovića od 24. novembra 2022. godine, u istom listu, pod naslovom „Kakva je budućnost SANU”.

Kakav zaključak i poruka se mogu izvući iz teksta akademika Teodorovića? Dakle, najeksplicitnije, dr Miša Đurković je „osoba koju svet ne tretira kao naučnika”. On je osoba koja je izabrana u zvanje naučnog savjetnika „bez ikakvih naučno validnih referenci”. Kao takav, on piše „paskvilu” što se, inače, odnosi na podrugljiv tekst na račun nekoga, pri čemu je autor nepoznat. Jasno je da to ovdje nije slučaj jer je dr Đurković potpisnik svog objavljenog teksta. Inače, duboko vjerujem da je dr Đurković dobio izbor u zvanje naučnog savjetnika u skladu sa zakonom. Ukoliko nije tako, akademik bi trebao da pokrene proceduru poništenja njegovog izbora u zvanje, kad već javno izjavljuje da je bez traženih uslova izabran u naučno zvanje.

Nadalje, dr Đurković pravi tj. „piše salatu od reči”, kako akademik navodi, mada znamo da se salata pravi a nikako „piše”. „Dženderizacija” – kao prvi sastojak „salate” – je pojam koji je svakom jasan i koji se može legitimno koristiti u novinskom tekstu. Istina je da „vraćanje na pozicije zdravog srpskog nacionalizma”, što dr Đurković sugeriše Akademiji, ne zvuči baš primamljivo jer je pojam nacionalizma, inače samo kod nas, neopravdano prokažen. Mada je vrlo jasno šta je dr Đurković želio poručiti. Za ostale izraze ne nalazim ništa sporno.

Dr Miša Đurković (Foto: Medija centar Beograd)

Prema mišljenju akademika, dr Đurković je nedostojan i nema pravo da diskutuje o javno iznesenim stavovima bivšeg predsjednika SANU o nekim pitanjima od najvećeg nacionalnog značaja. Još manje ima pravo da diskutuje o „budućnosti SANU”. Uz to, nazvati dr Đurkovića „naučnim neradnikom” u najmanju ruku nije lijepo i ne odgovara istini. Smatram da je dr Đurković pozvaniji od mnogih akademika da raspravlja o društvenim pitanjima.

Ja, nažalost, nikada nisam čuo za akademika Dušana Teodorovića, što je sasvim razumljivo jer ne pratim međunarodne naučne časopise, što je u ovom slučaju najmanje važno. Nasuprot tome, prilično sam upućen u rad i razmišljanje dr Miše Đurkovića preko nekoliko njegovih knjiga koje sam imao priliku pročitati i njegovih javnih nastupa na „ružičastim i srećnim televizijama”, na kojima vrlo argumentovano iznosi svoje stavove. Ne smatram da je pojavljivanje na tim televizijama nešto apriori negativno, jer vidim da se dr Đurković odaziva i nastupa tamo gdje god ga pozivaju i gdje tolerišu drugačiji stav u odnosu na zvanični narativ.

Sedište Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu (Foto: Wikimedia/Flickr/Filip Knežić/CC BY-SA 2.0)

Jedna od najmalicioznijih opaski akademika odnosi se na njegovu tvrdnju da je za dr Đurkovića kasno „za ozbiljan naučni rad”. S tom tvrdnjom se ne bih složio. Dr Đurković je u najboljim godinama za ozbiljan naučni rad kojim se može baviti barem dvije naredne decenije. Mada, mislim da je za društvo mnogo korisniji njegov javni angažman i aktivizam nego objavljivanje naučnih radova registrovanih u SCOPUS-u, koje uglavnom niko ne čita (osim rijetkih koji se bave istim istraživačkim problemom).

Mada Akademija i akademici ne pripadaju „političkoj estradi”, tekst akademika Teodorovića je paradigma ad hominem pristupa koji prevashodno pripada toj estradi. Njegov pristup rezultira nedostojnom tvrdnjom: Dr Đurković nije pravi naučnik jer ga nema u SCOPUS-u i stoga nema pravo diskutovati s „nedodirljivim” akademicima na bilo koju temu, niti govoriti o Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. Ne mogu a da ne zaključim da se pristupom u javnoj raspravi koji ima akademik Teodorović ne čuva dignitet SANU.

 

Dr Novo Plakalović je redovni profesor u penziji i bivši dekan Ekonomskog fakulteta na Palama. Ekskluzivno za Novi Standard.

 

Napomena: Tekst je prethodno poslat uredništvu lista „Politika”, ali nije objavljen.

 

Izvor Novi Standard

 

Naslovna fotografija: Medija centar Beograd

 

BONUS VIDEO:

Društvo
Pratite nas na YouTube-u