Fajnenšel tajms: Stvara se novi svetski energetski poredak

Ova godina mogla bi da bude zapamćena kao godina kada je velika petrodolarska pogodba počela da se menja, jer se formirao novi svetski energetski poredak između Kine i Bliskog istoka

Lagano ali sigurno oblikuje se novi svetski energetski poredak u kome dolar neće biti dominantno sredstvo plaćanja, piše Fajnenšel tajms.

Spremnost Kine da pređe na kupovinu nafte iz zemalja Persijskog zaliva u juanima vodi ka formiranju novog svetskog energetskog poretka, navodi FT.

Američki predsednik Frenklin Delano Ruzvelt pre 77 godina sa saudijskim kraljem Abdulom Azizom Ibn Saudom dogovorio je geopolitički savez po kojem su američke bezbednosne garancije Saudijcima na Bliskom istoku u svojevrsnom barter aranžmanu menjane za dogovor o isključivoj prodaji saudijske nafte u američkim dolarima.

Međutim, vremena su se očigledno promenila i 2023. godina mogla bi da bude zapamćena kao godina kada je ova velika petrodolarska pogodba počela da se menja, jer se formirao novi svetski energetski poredak između Kine i Bliskog istoka.

Dok Kina već neko vreme kupuje sve veće količine nafte i tečnog prirodnog gasa od Irana, Venecuele, Rusije i delova Afrike u sopstvenoj valuti a ne u dolarima, sastanak predsednika Si Đinpinga sa liderima Saudijske Arabije i Saveta za saradnju u Zalivu u decembru obeležio je „rođenje petrojuana”, kako je to ocenio Zoltan Pozar, strateg „Kredit Svis banke”, piše Fajnenšel tajms.

Kineski lider je na tom sastanku rekao da je Peking spreman da podstiče trgovinu naftom i gasom sa ovim zemljama u juanima.

Prema rečima Pozara, „Kina želi da revidira pravila globalnog energetskog tržišta” u okviru strategije za smanjenje trgovine u dolarima, koju podržavaju i kineski partneri iz BRIKS-a i niz drugih država u trenutku kada se devizne rezerve u dolarima pretvaraju u političko oružje SAD i situacije sa zamrzavanjem ruske imovine zbog situacije u Ukrajini.

U tekstu se naglašava da saradnja Kine i arapskih država može uključivati zajednička istraživanja i proizvodnju nafte i gasa u Južnom kineskom moru, kao i ulaganja u rafinerije, hemijsku industriju i postrojenja za proizvodnju proizvoda od plastike.

 

Izvor Politika, 4. januar 2023. 

 

Naslovna fotografija: Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via Reuters/File Photo

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u